ABD'de 20 başsavcı, Trump yönetiminin federal çalışanları işten çıkarmasına karşı dava açtı

ABD'deki 20 eyalet başsavcısı, Başkan Donald Trump'ın yönetimi altındaki federal hükümetin, deneme sürecindeki çalışanları topluca işten çıkarmasını "yasalara aykırı" buldu ve dava açtı.
Amerika Birleşik Devletleri'nde 20 başsavcı, Başkan Donald Trump yönetiminin federal çalışanları işten çıkarma kararına karşı dava açtı. The Hill gazetesinin haberine göre, 19 eyaletin başsavcısı ve Washington D.C. Başsavcısı Brian Schwalb, Trump yönetiminin, deneme sürecindeki federal çalışanları işten çıkarmasının yasaları ihlal ettiğini savundu.
Başsavcılar: "İşten Çıkarmalar Yasalara Aykırı"
Dava açan başsavcılar arasında New York, California, Michigan ve Wisconsin gibi eyaletlerin başsavcıları da yer alıyor. Başsavcılar, Trump yönetiminin bu işten çıkarmaların ardından federal çalışanların görevlerine geri dönmesi gerektiğini belirtti. Dava, Trump yönetiminin işten çıkarma sürecinin federal yasalarla uyumsuz olduğunu ve gerekli bildirim sürelerine riayet edilmediğini iddia ediyor.
Federal Yasalar ve İşten Çıkarma Prosedürleri
Trump yönetiminin karşı karşıya olduğu eleştirilerin başında, federal yasaların öngördüğü işten çıkarma prosedürlerine uymaması yer alıyor. Federal yasalar, işten çıkarılacak çalışana en az 60 gün önceden bildirim yapılmasını gerektiriyor. Başsavcılar, Trump yönetiminin bu yükümlülükleri yerine getirmediğini öne sürüyor.
Dava, Maryland Bölge Mahkemesi'ne Taşındı
Davaya, ABD Maryland Bölge Mahkemesi Kıdemli Yargıcı James Bredar atanarak, sürecin devam etmesine karar verildi. Bu dava, federal çalışanların işten çıkarılmasıyla ilgili tartışmaların merkezine yerleşmiş durumda.
OPM'nin 14 Şubat'taki Talimatı ve Yargı Kararları
ABD Personel Yönetim Ofisi (OPM), 14 Şubat'ta federal hükümet çalışanlarının deneme sürecinde işten çıkarılmasını talimatlandırmıştı. Bu kararın ardından, bir yıldan daha kısa bir süre boyunca görev yapan çalışanlar işten çıkarılmaya başlandı.
Ancak, 28 Şubat'ta San Francisco Federal Bölge Yargıcı William Alsup, OPM'nin deneme sürecindeki çalışanların işten çıkarılmasını talep etme yetkisinin bulunmadığına hükmetti. Yargıcın bu kararı, dava sürecinde önemli bir dönüm noktası olarak kabul ediliyor.


