ABD’den Orta Avrupa’ya nükleer hamle: Macaristan ve Slovakya ile yeni dönem

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio’nun Budapeşte ve Bratislava temaslarının ardından Washington yönetimi, Orta Avrupa’da enerji ve teknoloji odaklı yeni bir iş birliği sürecini başlattı. Görüşmeler sonucunda ABD ile Macaristan ve Slovakya arasında sivil nükleer enerji alanını kapsayan kapsamlı anlaşmalar imzalandı.

Anlaşmalar kapsamında Amerikan teknolojisiyle kurulacak yeni nesil reaktörlerin hem elektrik üretimini artırması hem de bölgedeki dijital dönüşüm projelerine altyapı sağlaması planlanıyor. Yapay zekâ veri merkezlerinin artan enerji ihtiyacı, projenin en önemli gerekçeleri arasında gösteriliyor.

ENERJİ GÜVENLİĞİ ODAKLI STRATEJİ

Washington yönetimi, Avrupa’nın enerji tedarikinde çeşitliliği artırmayı hedeflerken Rusya’ya olan bağımlılığı azaltmayı amaçlıyor. Bu çerçevede kurulacak reaktörlerin küçük modüler reaktör (SMR) sınıfında olması bekleniyor.

ABD yetkilileri, anlaşmaların yalnızca enerji üretimi değil jeopolitik denge açısından da kritik önem taşıdığını vurguladı.
Yeni santrallerin, yapay zekâ altyapısı ve veri merkezlerinin elektrik ihtiyacını karşılayacak şekilde tasarlanacağı açıklandı.
Washington, Orta Avrupa’daki bu ortaklıkla bölgedeki stratejik varlığını uzun vadeli olarak güçlendirmeyi hedefliyor.

TEKNOLOJİ VE SANAYİ YATIRIMLARI DAHİL

Proje yalnızca enerji üretimiyle sınırlı kalmayacak. ABD şirketlerinin nükleer yakıt tedariki, mühendislik hizmetleri ve bakım faaliyetlerinde aktif rol alması bekleniyor. Ayrıca üniversiteler ve araştırma merkezleri arasında teknik eğitim programlarının da devreye alınacağı ifade ediliyor.

Uzmanlara göre anlaşma, Avrupa’nın yeşil dönüşüm politikalarıyla uyumlu düşük karbonlu enerji üretimini desteklerken aynı zamanda yapay zekâ ekonomisinin altyapısını güçlendirecek.