Alman nakliye devi İsrailli rakibini devralıyor
Almanya merkezli konteyner taşımacılığı şirketi Hapag-Lloyd, küresel deniz taşımacılığı sektöründe dengeleri değiştirecek yeni bir satın alma hamlesine imza attı. Şirket, İsrail merkezli rakibi ZIM Integrated Shipping Services’i devralmak için taraflar arasında bağlayıcı anlaşma imzalandığını açıkladı. Hamburg merkezli grup, hisse başına 35 dolar nakit ödeme üzerinden yapılan anlaşmanın toplam değerinin yaklaşık 4,2 milyar dolar seviyesinde olduğunu bildirdi.
SATIN ALMA SÜRECİ RESMEN BAŞLADI
Anlaşma, İsrail’de faaliyet gösteren rekabet ve finansal düzenleyici kurumların incelemesine tabi tutulacak. Onay sürecinin tamamlanmasının ardından birleşme işleminin yürürlüğe girmesi bekleniyor.
Hapag-Lloyd yönetimi, satın almanın şirketin küresel hat kapasitesini genişleterek pazar payını güçlendireceğini vurguladı.
FİLO VE HATLAR YENİDEN YAPILANIYOR
Sözleşmenin dikkat çeken başlıklarından biri de filo yapılanması oldu. İsrailli yatırım fonu FIMI Opportunity Funds ile ayrıca bir yapılandırma anlaşması yapıldı. Buna göre ZIM’e ait 16 gemi yeni kurulacak ayrı bir organizasyona devredilecek ve bu filo özellikle İsrail bağlantılı kritik ticaret hatlarında faaliyet gösterecek.
Yeni yapılanmanın, bölgesel ticaret akışlarının kesintisiz sürdürülmesi amacıyla oluşturulduğu ifade edildi.
145 GEMİLİK FİLO DEVREDİLECEK
Hayfa merkezli ZIM, halihazırda 130 konteyner gemisi ve 15 araç taşıma gemisinden oluşan toplam 145 gemilik bir filoyu işletiyor. Satın alma tamamlandığında bu kapasite Hapag-Lloyd’un mevcut küresel operasyonlarına entegre edilecek.
Uzmanlar, birleşmenin özellikle Asya-Avrupa ve Akdeniz hatlarında rekabeti yeniden şekillendirebileceğini belirtiyor.
Deniz taşımacılığı sektöründe son yılların en büyük satın almalarından biri olarak görülen anlaşmanın, navlun fiyatlarından rota planlamalarına kadar birçok alanda etkili olması bekleniyor.
