ALMANYA TOPLU İŞTEN ÇIKARMALARI ‘KURZARBEİT’LE ÖNLÜYOR
Koronavirüs salgını dünya ekonomilerini sarsarken, Avrupa başta olmak üzere pek çok ülkede büyük firmalar üretimlerini durdurarak çalışanlarını işten çıkardı. Almanya ise toplu işten çıkarmaların önüne geçmek için daha önce de denediği bir yöntem olan ‘Kurzarbeit’ sistemini kullanıyor.
Ülkede yaklaşık yarım milyon şirket, çalışanlarını kısa süreli çalışma olarak bilinen Kurzarbeit sistemine geçirerek maliyetlerini kısma yoluna gitti. 2008 krizi başta olmak üzere daha önce hiçbir krizde bu denli büyük bir rakamın kaydedilmediği belirtiliyor.
Geçmişteki mali krizler sırasında toplu işten çıkarmaları önleme aracı olarak başarılı bir biçimde uygulandığı belirtilen sistemde, maliyetleri kısmak amacıyla çalışanlar evlerine gönderiliyor veya çalışma saatleri önemli ölçüde azaltılıyor, ancak maaşlarının yaklaşık üçte ikisi devlet finansmanı ile ödenmeye devam ediyor.
Söz konusu uygulamada işçiler çalışmasalar dahi maaşlarının üçte ikisini kazanmaya devam ederken, şirket de kriz zamanında personel maliyetlerini büyük oranda kısmış oluyor.
Alman Deutsche Bank’ın baş ekonomisti Stefan Schneider, CNBC’ye yaptığı açıklamada, “Kurzarbeit, personel için gelir güvenliği, işveren içinse daralma dönemlerinde gelecek ayları daha kontrollü planlamayı sağlaması bakımından çok iyi bir araç” değerlendirmesini yaptı.
Rakamlar da söz konusu sistemin önceki krizde işe yaradığını ortaya koyuyor. 2008 mali krizi sonrası Almanya’da üretim yüzde 5 daralırken, 1 milyondan fazla çalışan etkilenmiş, bu durum hükümete yaklaşık 10 milyar euroya mal olmuştu. Ancak 2009 sonunda ülkede işsizlik oranı 2008’e göre daha düşük gelerek yüzde 7,6 olarak gerçekleşmişti.
Koronavirüs kaynaklı mevcut krizde Alman hükümeti, 2.3 milyon insanın kısa süreli çalışma ödeneğinden yararlanmak üzere başvuru yapmasını beklerken, bunun 10 milyar eurodan fazla maliyeti olması öngörülüyor. Ancak ülke ekonomisinin, kriz döneminde çalışanları ve firmaları desteklemeye yetecek miktarda kaynağının olduğu ifade ediliyor.