Alüminyum fiyatları barış rüzgarlarıyla iki ayın en düşük seviyesine geriledi

ABD ve İran arasında sağlanan ön anlaşma, Orta Doğu eksenli arz endişelerini hafifleterek metal piyasalarında sert düşüşü beraberinde getirdi. Küresel alüminyum fiyatları, salı günü değer kayıplarını derinleştirerek son iki ayın en düşük seviyelerini test etti.

ABD Başkanı Donald Trump’ın, savaşı bitirmek ve Hürmüz Boğazı’nı ticarete yeniden açmak adına İran ile ön anlaşma imzalandığını duyurması piyasalardaki jeopolitik risk primini hızla düşürdü. Hürmüz Boğazı’nın aktif hale gelecek olmasıyla birlikte Basra Körfezi’nden yapılacak sevkiyatların artacağı beklentisi, tedarik endişelerini büyük oranda giderdi. Sucden Financial analistleri, fiyatlardaki bu geri çekilmenin yalnızca kâr satışlarından kaynaklanmadığını, yatırımcıların arz risklerini yeniden fiyatlandırmaya başladığını bildirdi.

Metal borsalarında sert geri çekilme

Gelişmelerin ardından Londra Metal Borsası’nda (LME) üç ay vadeli alüminyum, %0,95 değer kaybederek ton başına 3 bin 347,50 dolara indi. Fiyatlar gün içinde 3 bin 334 doları görerek 27 Mart’tan bu yana en zayıf seyrini kaydetti.

Şanghay Vadeli İşlemler Borsası’nda (SHFE) ise en aktif alüminyum kontratı gündüz seansını %1,65 azalışla ton başına 23 bin 830 yuandan kapattı. Kontrat, seans genelinde 23 bin 725 yuanı test ederek 24 Mart sonrası en düşük seviyesine gerilemiş oldu.

Çin’de üretim güçlü, iç talep zayıf

Piyasadaki arz rahatlamasını destekleyen bir diğer unsur ise Çin’deki üretim artışı oldu. Ülkenin alüminyum üretimi mayıs ayında yıllık %1,7 artışla 3,89 milyon tona ulaşırken, ocak-mayıs dönemindeki toplam üretim %3,5 yükselerek 19,22 milyon ton şeklinde gerçekleşti.

Buna karşın Çin ekonomisinden gelen zayıf makro veriler talebe yönelik soru işaretleri doğurdu. Ülkede perakende satışlar mayısta %0,6 daralarak son 3 yılın ilk düşüşünü kaydetti. İlk 5 aylık sabit sermaye yatırımları da %2’lik düşüş beklentisine karşın %4,1 azalarak beklentilerin altında kaldı.

Ekonomik veriler ve jeopolitik yumuşama diğer metalleri de baskıladı. LME bünyesinde bakır %0,72, çinko %0,96, kurşun %0,20, nikel %0,40 ve kalay %0,61 oranında gerileme kaydetti.