Ankara tarihi NATO Zirvesi’ne hazır: NATO Zirvesi öncesi son durum

Ankara, 36’ncı NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi için son hazırlıklarını tamamlarken, 7-8 Temmuz tarihlerinde düzenlenecek organizasyon öncesinde kent genelinde kapsamlı güvenlik ve ulaşım tedbirleri uygulamaya alındı. 32 NATO üyesi ülkenin lideri, yaklaşık 100 bakan ve çok sayıda üst düzey heyetin katılacağı zirve nedeniyle 6-9 Temmuz tarihleri arasında birçok ana arter trafiğe kapatılacak, belirlenen bölgelerde park yasağı uygulanacak ve motokurye faaliyetlerine geçici kısıtlama getirilecek.

Ankara Valiliği, 6-9 Temmuz tarihleri arasında zirve güzergâhlarında trafik, park ve ulaşım konusunda kapsamlı tedbirlerin uygulanacağını duyurdu.

Başkentte güvenlik planı kapsamında havalimanlarından başlayarak liderlerin kullanacağı güzergâhlar ile toplantı ve konaklama alanlarının çevresinde geniş kapsamlı önlemler alınırken, vatandaşların alternatif güzergâhları kullanmaları istendi.

Kapalı yollar ve ulaşım planı

Valilik tarafından yapılan açıklamaya göre Esenboğa Havalimanı ile Ankara (Etimesgut) Havalimanı’ndan başlayan resmi konvoy güzergâhlarında ihtiyaç duyulması halinde geçici trafik düzenlemeleri uygulanacak.

Bu kapsamda Ankara Çevre Yolu’nun (O-20 Kuzey Ankara Bölgesi) Mamak ilçesi Ortaköy bağlantısından Yenimahalle Yuvaköy yoluna kadar uzanan bölümünde kontrollü ulaşım sağlanacak.

Ayrıca Mevlana Bulvarı, Özal Bulvarı, İsmet İnönü Bulvarı, Dumlupınar Bulvarı, Anadolu Bulvarı, Sakıp Sabancı Bulvarı, Ankara Bulvarı, Atatürk Bulvarı, 1071 Malazgirt Bulvarı, Türk Kızılayı Caddesi, Beştepe Caddesi, Söğütözü Caddesi, Muhsin Yazıcıoğlu Caddesi, Alparslan Türkeş Caddesi ve Ufuk Üniversitesi Caddesi ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi çevresinde güvenlik ihtiyacına göre trafik akışı geçici olarak durdurulabilecek.

Lider heyetlerinin konaklayacağı JW Marriott, Sheraton, Lugal, Hilton, Divan Ankara, Bilkent, InterContinental, Metropolitan, Alegria Business, Hilton Garden Inn, Crowne Plaza, Mövenpick, Wyndham ve Grand Mercure otellerinin çevresinde de ulaşım tedbirleri uygulanacak.

Park yasağı uygulanacak

NATO Zirvesi süresince belirlenen güzergâhlarda araç park edilmesine izin verilmeyecek.

Yol cepheli konut ve iş yerlerinin önleri ile müştemilat alanları, taksi duraklarının çevresi ve resmi güzergâhlar üzerindeki park alanları yasak kapsamında olacak.

Bunun yanında kamu kurumlarının otoparkları, üniversiteler, alışveriş merkezleri, umuma açık alanlar, market otoparkları ile araç servislerinin otoparklarında da gerekli görülen noktalarda güvenlik tedbirleri uygulanacak.

Söz konusu uygulamanın 9 Temmuz tarihine kadar devam edeceği bildirildi.

Motokuryeler için geçici düzenleme

Valilik tarafından alınan karar doğrultusunda motokuryelerin de belirlenen güvenlik güzergâhlarını kullanmalarına geçici süreyle izin verilmeyecek.

Esenboğa ve Etimesgut havalimanlarından başlayan resmi konvoy güzergâhları, Ankara Çevre Yolu’nun ilgili bölümü ile Mevlana, Özal, İnönü, Dumlupınar, Anadolu, Sakıp Sabancı, Ankara, Atatürk, 1071 Malazgirt, Türk Kızılayı, Beştepe, Söğütözü, Muhsin Yazıcıoğlu, Alparslan Türkeş ve Ufuk Üniversitesi caddelerinde motokurye geçişleri sınırlandırılacak.

Aynı uygulama zirve kapsamında kullanılan otellerin çevresinde de geçerli olacak.

Gıda ve ilaç taşıyan araçlar için alternatif güzergâh

Zirve nedeniyle uygulamaya alınan tedbirlerde temel ihtiyaç ve sağlık hizmetlerine yönelik taşımalar için ayrı düzenlemeler yapıldı.

Gıda taşıyan kamyonların belirlenen saatlerde Çevre Yolu, İstanbul Yolu, Fatih Sultan Mehmet Bulvarı, Rajiv Gandhi Caddesi ve Hipodrom Caddesi üzerinden yönlendirilerek Toptancı Hali’ne ulaşmaları planlandı.

İlaç ve bozulabilir acil tıbbi malzeme taşıyan araçların ise Fatih Sultan Mehmet Bulvarı’nı kullanarak belirlenen alternatif güzergâhlardan sevkiyatlarını sürdürebileceği açıklandı.

Esenboğa Havalimanı’nda NOTAM yürürlüğe girdi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, NATO Zirvesi kapsamında yayımlanan NOTAM doğrultusunda Ankara Esenboğa Havalimanı’nda belirli tarih ve saatlerde hava trafiğine geçici kısıtlama uygulanacağını bildirdi.

Yapılan açıklamada yolcuların uçuş saatleri konusunda hava yolu şirketlerinden bilgi almalarının önem taşıdığı belirtilirken, operasyonların yayımlanan NOTAM çerçevesinde sürdürüleceği ifade edildi.

NATO Zirvesi yoğun programla başlayacak

Zirvenin ilk günü Ankara Ticaret Odası Kongre ve Sergi Merkezi’nde gerçekleştirilecek Savunma Sanayi Forumu ile açılacak.

Forumun açılış konuşmasını NATO Genel Sekreteri Mark Rutte yapacak. Ardından Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler katılımcılara hitap edecek.

Forum kapsamında NATO üyesi ülkelerin temsilcileri, ortak ülkeler, savunma sanayii şirketleri ve sektör paydaşları çeşitli oturumlarda bir araya gelecek.

Aynı gün saat 17.00’de Beştepe’de NATO üyesi ülkelerin dışişleri bakanları ile İstanbul İşbirliği Girişimi üyesi Bahreyn, Kuveyt, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri temsilcileri toplantı gerçekleştirecek.

Eş zamanlı olarak Ay Yıldız Karargâhı’nda Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’in ev sahipliğinde savunma bakanları resepsiyonu düzenlenecek.

Saat 18.30’da ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’ın ev sahipliğinde devlet ve hükümet başkanları ile eşleri için resepsiyon ve akşam yemeği verilecek.

İlk gün programında ayrıca NATO-Ukrayna Dışişleri Bakanları Konseyi Çalışma Yemeği ile Kuzey Atlantik Konseyi Savunma Bakanları Çalışma Yemeği de yer alacak.

İkinci gün aile fotoğrafı çekilecek

Zirvenin ikinci gününde NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ile müttefik ülkelerin liderleri açıklamalarda bulunacak.

Daha sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Mark Rutte, liderleri resmi törenle karşılayacak. Karşılama programının ardından geleneksel aile fotoğrafı çekilecek.

Saat 11.15’te Kuzey Atlantik Konseyi Devlet ve Hükümet Başkanları Toplantısı gerçekleştirilecek. Günün sonunda ise NATO Genel Sekreteri Mark Rutte basın toplantısı düzenleyecek.

Erdoğan’ın liderlerle ikili görüşmeleri bekleniyor

Zirve süresince Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başta ABD Başkanı Donald Trump olmak üzere çok sayıda devlet ve hükümet başkanıyla ikili temaslarda bulunması planlanıyor.

Program kapsamında Türkiye ile ABD ilişkileri, savunma sanayii iş birliği, F-35 programı, KAAN’da kullanılması planlanan F-110 motorları, Suriye, Gazze ve bölgesel gelişmelerin görüşmelerde ele alınması öngörülüyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın zirve boyunca başta ABD Başkanı Donald Trump olmak üzere birçok liderle ikili görüşmeler gerçekleştirmesi bekleniyor.