Ankara’nın seçimi: Mansur Yavaş, partisindeki diğer belediye başkanlarına kıyasla neden rekor oya ulaştı? CHP ilçe sayısını nasıl üçten 16’ye yükseltti?
İnsanların yıllardır aşina olduğu seçim haritasının renklerini değiştiren 31 Mart yerel seçimleri sona erdi. Ankara’da ikinci kez büyükşehir belediye başkanı seçilen Mansur Yavaş, hem kendi oyunu 10 puan yükseltti hem de CHP’nin en yüksek oy aldığı şehir Ankara oldu.
Yıllardır görmediğiniz arkadaşınızla karşılaştığınızda da hasta ziyaretinde de otobüs geciktiğinde hemen arkanızda bekleyenle de iki yıldan fazladır yaptığınız seçim muhabbetine artık bir ara…
Şayet ülkede bir sürpriz olmazsa, 31 Mart 2024 itibarıyla Türkiye, dört yıllık bir seçimsizlik sürecine girmiş bulunuyor.
Ülkenin cumhurbaşkanı ve milletvekillerinin seçilmesinin 10 ay sonra 81 il, 973 ilçe, 390 beldenin belediye başkanları ile 50 bin 336 muhtar da belirlendi.
Ancak pek çok kişi, seçim gecesi ekrana yansıyan haritanın yine aynı renklerde olacağını beklerken, 10 ayda pek çok şeyin değiştiğini de gördü.
Genç başkan/muhtar adaylarının, yaşı geçkin rakiplerinin arasından sıyrılıp seçilmesi, ittifakların her zaman “seçim kazandırıcı” faktör olmadığı, “kale” denilen şehirlerin, ilçelerin halk isterse düşebildiği, bu değişimlerden yalnızca birkaçıydı.
CHP, 47 yıl sonra birinci parti
Kuşkusuz onlarca sürpriz arasında en fazla şaşırtanı, Cumhuriyet Halk Partisi’nin, 1977 seçimlerinden sonra ilk kez birinci parti konumuna yükselmesiydi.
Resmi olmayan sonuçlara göre tüm Türkiye’de CHP, oyların yüzde 37,7’sini, AK Parti yüzde 35,4’ünü aldı.
2019’da 21 ilin belediye yönetimini alan Cumhuriyet Halk Partisi, bu sayıyı 2024’te 35’e yükseltti. Beş yıldır 39 ilin belediye yönetimini elinde tutan AK Parti’nin ise 31 Mart 2024 seçimlerinde kazandığı il sayısı, 24.
Adıyaman, Afyonkarahisar, Ardahan, Balıkesir, Bursa, Denizli, Giresun, Kırıkkale, Kilis, Kütahya, Manisa, Uşak, Zonguldak, AK Parti ve MHP’den CHP’ye geçen iller. Ayrıca, 2019’da AK Parti’nin kazandığı Muş ve Ağrı illerinde sandıklardan DEM Parti birinci çıktı.
Bir sürpriz de sandıklardan üçüncü çıkan partiydi: Genel seçimlerde Türkiye’nin tamamında yüzde 3 ile yüzde 4 oy alan Yeniden Refah Partisi, yerel seçimlerde oy oranını yüzde 6,1’e kadar yükseltti ve en çok oy alan üçüncü parti oldu. Yeniden Refah, 2024-2029 yılları arasında da Şanlıurfa ve Yozgat’ın belediye yönetiminden sorumlu olacak.
30 büyükşehrin 14’ü CHP’de, 12’si AK Parti’de
Gelecek beş yılda Türkiye nüfusunun yüzde 65’ine, ekonomik dağılımın yüzde 86’sının bulunduğu yere belediyecelik hizmeti verecek olan Cumhuriyet Halk Partisi, aldıkları büyükşehir belediyesi sayısını da 11’den 14’e yükseltti. Ülkedeki toplam 30 büyükşehir belediyesi bulunuyor.
Keçiören’de yüzde 63’le seçilen Altınok, büyükşehirde yüzde 31’de kaldı
Bu büyükşehirlerden biri de Ankara.
Ankara’da toplam kayıtlı seçmen sayısı 4,3 milyondu. Resmi olmayan sonuçlara göre seçim sonrası geçerli oylar ise 3,3 miyon civarında. Büyükşehir seçimlerinde seçmenin yaklaşık 2 milyonu CHP’nin adayı Mansur Yavaş’a, 1 milyon 48 bini de Turgut Altınok’a oy verdi.
2019’da oyların yüzde 50,93’ünü alarak büyükşehir belediye başkanı seçilen Mansur Yavaş, oy oranını 10 puan birden yükseltti ve yüzde 60,4’le seçildi.
En yakın rakibi, Cumhur İttifakı’nın adayı Turgut Altınok’tu. Altınok da Yavaş gibi Milliyetçi Hareket Partisi ile siyasi hayatına başlayan bir isim. Siyasi kariyerine daha sonra Fazilet Partisi ve AK Parti’de devam etti. 1994-2009 yılları arasında da Keçiören Belediye Başkanlığı yaptı. Daha sonra Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı için yarıştı ancak kazanamadı. 2019’da ise yeniden AK Parti’den Keçiören belediye başkanı oldu.
Bakıldığında Mansur Yavaş, 10 yıl Beypazarı belediye başkanlığı, beş yıl da büyükşehir belediye başkanlığı yaptı. Turgut Altınok’un da Keçiören Belediye Başkanlığı toplamda 20 yıl sürdü. Dolayısıyla her iki isim de Ankaralıların yıllardır bildiği, tanıdığı, takip ettiği isimlerdi.
Bu sebepledir ki seçim yarışının başında Ankara’daki rekabetin başa baş geçeceği öngörülüyordu. Ancak resmi olmayan sonuçlara baktığımızda Turgut Altınok’un yüzde 31,68 oy oranında kaldığı görülüyor.
CHP, Ankara’da meclis çoğunluğunu da elde etti
CHP, yalnızca büyükşehir belediye başkanlığı yarışında değil, büyükşehir belediye meclisinde de başarı elde etti. 148 üyeli büyükşehir belediyesinin 87 üyesi CHP’den kalan 61 üye ise AK Parti ve MHP’den oluşacak.
Ankara genelinde diğer oy verilen partilere baktığımızda ise kalan oyların çoğunlukla Zafer Partisi, MHP ve Yeniden Refah arasında bölüşüldüğünü görüyoruz.
İlçe ilçe Ankara’nın seçimi
Ankara’da 25 ilçe bulunuyor. 2019 seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi bu ilçelerin yalnızca üçünden galip çıkmıştı. Buralar da Çankaya, Yenimahalle ve Elmadağ’dı. CHP bu seçimde ise 16 ilçede yarışı önde tamamladı. Öte yandan beş yıl önce 19 ilçeyi kazanan AK Parti, bu seçimlerde 8 ilçeyi kazandı.
Sürpriz ilçelere geçmeden önce “CHP’nin kaleleri” ile başlayalım.
Cumhuriyet Halk Partisi’nin kalesi sayılan Çankaya ve Yenimahalle yeniden CHP’de.
Ancak bu yıl Türkiye’nin başkent ilçesi Çankaya’da bir farklılık var: Bu ilçede genelde yüzde 70-80 bandında oy alan CHP’nin oy oranının bu seçimlerde yüzde 65 olması.
Cumhuriyet Halk Partisi’nin adayı Hüseyin Can Güner, ipi göğüsleyen ve Çankaya Belediye Başkanı olan isim oldu. Güner’in beklenenin altında oy almasının birkaç nedeni var. Bunlardan ilki, bazı Çankaya oylarının, Türkiye İşçi Partisi ve Zafer Partisi’ne gitmesi.
Diğer bir neden ise Güner’in ismi açıklandığı zaman, adaylığının çok fazla tartışmaya neden olması. Hem henüz 31 yaşında olması hem de bir dönem Özgür Özel’in avukatlığını yapmış olması kamuoyunda çok eleştirilmişti. Ancak Özel, defaatle Güner’e çok güvendiğini, Çankaya’da genç bir adayın çıkarılmış olmasının bir başarı olduğunu vurgulamıştı. Çok genç bir ismin ülkenin başkent ilçesinin belediye başkanı olması mühim. Ancak üzerindeki sorumluluk da pek çok ilçeden daha fazla olduğu da bir gerçek.
Yenimahalle’de ise üç dönemdir belediye başkanlığı yapan Fethi Yaşar, yeniden belediye başkanı seçildi. 2019’da oyların yüzde 58,3’ünü alan Yaşar, bu seçimlerde ise bu oranı yükselterek oyların yüzde 59,13’üne ulaştı.
Hangi ilçeler CHP’ye geçti?
Alfabetik sırayla verirsek Ayaş, Beypazarı, Güdül, Haymana, Kalecik, Kazan, Keçiören, Mamak, Nallıhan ve Şereflikoçhisar, yani 10 ilçenin yönetimi AK Parti’den CHP’ye geçmiş durumda.
2019 seçimleri sonrası MHP’de olan ve MHP’nin de kalesi sayılan Etimesgut, Gölbaşı ve Polatlı, CHP’ye geçmiş durumda.
Bunlardan Beypazarı, Mansur Yavaş’ın da doğduğu, yıllarca belediye başkanlığı yaptığı ilçe. 2019’da Mansur Yavaş belediye başkanı seçildiğinde burayı yüzde 48’in üzerinde bir oyla AK Parti almıştı. Ancak bu seçimlerde Yavaş’ın memleketi üzerinde de önemli bir etkisi olduğu görülüyor. Zira, AK Parti’nin oyu yüzde 28’e kadar gerilerken CHP’nin oyu yüzde 48’e kadar yükseldi.
Güdül, Kalecik, Şereflikoçhisar gibi ilçelerde AK Parti’nin oyu yüzde 60’lara ya yaklaşıyor ya da geçiyordu. Hatta bakıldığında CHP’nin Güdül’deki oyu 2019’da yüzde 11’di. Bugün ise yüzde 55,7’ye kadar çıkmış durumda.
Etimesgut ve Keçiören’de ne oldu?
Etimesgut, Milliyetçi Hareket Partisi’ne 2014 seçimlerinde yüzde 40, 2019 seçimlerinde yüzde 50 seviyesinde oy verdi.
Seçim yarışına “ikna olmam zor oldu” diyerek başlayan CHP’nin adayı Erdal Beşikçioğlu ise bu seçimde yüzde 56,6 oy oranına ulaştı ve Etimesgut, 20 yıl sonra CHP’ye geçmiş oldu.
Beşikçioğlu, ocak ayında yaptığı açıklamada “Ben rant, imar bilmem ama bildiğim bir şey var o da insanın kalbine giden yol. Sanatçı insanın kalbine giden yolu bilir” demişti.
Etimesgut’ta sosyal hayatın çok eksik olduğunu, bunu hazmedemediğini söylemişti. İlçenin kültür sanat damarını güçlendirmek, sosyal yardımlar konusunda modern bir Etimesgut yaratmak, Beşikçioğlu’nun hep dillendirdiği vaatleri arasında.
Aday olmadan önce “sanatıma devam edeceğim” şartı koşan Erdal Beşikçioğlu, dediğini de yaptı. Beşikçioğlu, belediye başkanı olduktan sonra Tatbikat Sahnesi’nde Acting oyunuyla seyirci karşısına çıktı. Beşikçioğlu ayrıca, çok büyük seyirci kitlesine sahip “Behzat Ç.” dizisinin çekimlerine Etimesgut’ta devam edeceklerini söyledi.
Ankara’nın belki de en sürpriz ilçesi ise Keçiören oldu. Zira, Mansur Yavaş’ın en yakın rakibi Turgut Altınok, bu ilçede 20 yıl belediye başkanlığı yapmış, son seçimde yüzde 63 seviyesinde bir oyla göreve gelmişti.
Ancak beklenen olmadı, Cumhuriyet Halk Partisi’nin adayı Mesut Özarslan, sandıktan yüzde 48 oy oranıyla sandıktan birinci çıktı. AK Parti’nin oyu ise yüzde 38,5’e geriledi. Yeniden Refah’ın yüzde 4,5 ile Keçiören’de üçüncü parti.
Özarslan, 2017’deki kuruluşundan itibaren İYİ Parti’de farklı görevler almış, 19 Aralık 2023’te de İYİ Parti’den istifa etmiş bir isim. Erdal Beşikçioğlu’nun ismi Etimesgut için geçmeye başladığında Mansur Yavaş’ın bu adaylığı istemediği yönünde iddialar kamuoyunda konuşulmaya başlanmıştı. Yine benzer şekilde “Yavaş, Özarslan’ı Etimesgut’ta ya da Mamak’ta aday gösterecek” iddiaları da güçlenmişti.
Ancak Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı, “Erdal beyin adaylığından bilgim yoktu. Sadece başka isim önermiştim. Erdal beyle uzun süredir tanışırız. Sevdiğimiz bir insandır” açıklamasını yapmıştı.
Nüfusu 923 bin civarında olan Keçiören’de genç nüfusun oranı yüzde 35. Yüzde 65’i ise orta ve ileri yaşlı. Nüfusun 130 bine yakını 60 yaş ve üzeri. Dolayısıyla ilçe, emekli sayısının yüksek olduğu bir yer. En düşük maaşı 10 bin lira olan ve hem açlık sınırının hem asgari ücretin altında para kazanan emekliler, bu sene sandığa giderken tepkiliydi. Zira, maaşlarına 7 ila 10 bin lira seyyanen zam beklerken, iktidardan “bütçede yer yok” açıklaması gelmişti.
AK Parti adaylığını kabul etmedi, bağımsız aday olarak seçildi
Seçim hikayesi enteresan olan illerden biri de Çamlıdere.
Çamlıdere’de belediye başkanlığını alan isim bağımsız aday Adem Ceylan oldu. Yüzde 50’ye yakın oy aldı.
Ceylan, eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Mesleki Yeterlik Kurumu Başkanı. Kendisinin AK Parti’den adaylık başvurusu kabul edilmemişti. Ceylan da bağımsız aday olmuştu.
AK Parti’nin adayı Hazım Caner Can, 2004’ten bu yana Çamlıdere Belediye Başkanlığı görevini yürütüyordu. Hatta 2019 seçimlerinde yüzde 73 ile Ankara’nın en yüksek oylarından birini almıştı. 2024’te aldığı oy oranı ise yüzde 26,1.
AK Parti’nin aldığı illerde durum nasıl?
AK Parti’nin kazandığı iller: Akyurt, Altındağ, Bâlâ, Çubuk, Evren, Kızılcahamam, Pursaklar ve Sincan. Buralar bir önceki dönem de AK Parti’deydi. Ancak resmi olmayan sonuçlara baktığımızda burada da önemli bir oy kaybı görüyoruz.
Örneğin Altındağ’da yüzde 64 olan oy oranı yüzde 47,2’ye gerilemiş durumda. Yine benzer şekilde benim de memleketim olan Bâlâ da oy oranı yüzde 60’tan yüzde 40’lara kadar düştü.
Bunun öncelikli nedeni oyların CHP dışında Yeniden Refah’a kaymış olması. Hatta Bâlâ gibi ilçelerde Büyük Birlik Partisi’nin üçüncü parti olarak çıktığını söyleyebiliriz. Yani milliyetçi muhafazakar seçmenin bir kısmını yine Büyük Birlik, İyi Parti, Zafer Partisi gibi milliyetçi çizgide olan partilere kaydığını görüyoruz.
Peki Cumhuriyet Halk Partisi’nin Ankara’da önde kapatmasının nedenleri neler?
Bu durumun nedenleri Türkiye’nin geneliyle de paralellik gösteriyor.
Örneğin, İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Mersin gibi şehirlerde görülen sosyal politikaların toplumdaki karşılığının çok güçlü oldu. İstanbul’daki kent lokantaları gibi, pek çok büyükşehrin öğrenci yurtları gibi projeler, insanların temiz gıda, barınma gibi temel insani haklarını karşılamada önemliydi.
Mansur Yavaş’ın bu konuyla ilgili 9 Şubat’ta yaptığı açıklamada “Bizim fantezi projelerle işimiz yok” demiş, önceliği halkın sağlığı ve acil ihtiyaçlarına verdiklerini vurgulamıştı.
Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin emeklilere nakdi yardım yaptığını, ihtiyaç sahibi ailelere gıda kolisi, giysi yardımı, eşya ve bebek bezi gibi yardımlar yaptığını biliyoruz. Yine buna ek olarak 500 liralık doğalgaz yardımı ve 400 liralık et yardımı gibi yardımlar da var. Tarımın çok önemli bir iş kolu olduğu sınır ilçelerde çiftçiye önemli ölçüde destek verildi.
Sağlık alanında ise daha önce hiçbir belediyenin dillendirmediği bir vaat vardı: Sosyal yardım alan 30 yaş altı kadınlara HPV aşısı desteği verilmesi.
Bunun yanında ayrıca, seçimin ardından ilk açıklanan icraat kadınlar içindi: ABB, ayda 1 kez ücretsiz hijyenik ped desteği sunacak.
Bu gibi yardımların etkisinin çok büyük olduğunu görüyoruz.
Ancak bir diğer önemli olan konu var ki o da Mansur Yavaş’ın, siyasi polemiklere girmemesi.
Hatta Yavaş, 5 Nisan’da yaptığı açıklamada bu durumu şöyle özetledi:
“Halk ayrıştırma istemiyor, kavga istemiyor, şatafat istemiyor. ‘İsraf etme, gösteriş yapma, sadece işinle ilgilen’ diyor… Bunun da en büyük kanıtı, Ankara seçimlerindeki rekor oy farkıdır.”
Yeni dönemde beklentiler
Ankaralının elbette ki beklentileri de var. Bunun başında ekonomik sıkıntıların hafifletilmesi gelirken diğer bir talep de nüfusun kontrol altına alınması ve ulaşımın düzeltilmesi. Raylı sistemi oldukça zayıf olan Ankara’da daha fazla sayıda metro yapılması.
Ankara nüfusu ilk olarak 2013’te 5 milyon sınırını geçmişti. Bugün ise 5,7 milyonun üzerinde, 6 milyonu zorluyor ve bu durum, kendini en fazla trafik sıkışıklığında gösteriyor.
İstanbul kadar gelişmiş bir raylı sistem hattına sahip olmayan Ankara’da toplu taşımada hâlâ en fazla otobüs ve dolmuşlar kullanılıyor. Otomobiller pek çok aile için oldukça elzem.
TomTom Trafik Sıkışıklığı Endeksi’nin verilerine göre Ankara, 387 şehir arasında trafik sıkışıklığının en yoğun olduğu 24’üncü şehir. İşe giriş ve işten çıkış gibi en yoğun saatlerde yılda 96 saat yolda kaybediliyor.
Mansur Yavaş döneminde, 2019’da vadedilen 58 kilometrelik metro hattının 1 kilometresinin bile yapılmamış olması, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı’na yöneltilen en önemli eleştiriler arasında.
“Bir metronun projelendirilmesi iki yıl sürüyor”
Yavaş’ın açıklamasına göre metroların gecikmesinin nedenlerinden biri bütçenin, insanların diğer ihtiyaçlarının karşılanması için harcanıyor olması.
İkinci nedeni ise metroların hazırlık sürecinin uzun sürmesi. Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı, daha önce yaptığı açıklamada masadaki beş ayrı metrodan bahsetmişti. Bunların arasında yokuşlarıyla ünlü Dikmen’e gidecek metro da bulunuyor.
“İş başına geldiğimizde metroların hiçbirinin projesi yoktu” diyen Yavaş, “Proje deyip geçmeyin, Mamak metrosunun projesi iki yıl sürdü. Yerin altına yapılan yüzlerce sondajla yerin altında ne var ne yok onlar tespit ediliyor” değerlendirmesini yapmıştı.
Yavaş’ın açıklamasına göre Mamak metrosunun projesinin hazırlanması tamamlandı, Bakanlık’tan onayı alındı, kredi de bulundu ve şu anda ihale aşamasında. Dikimevi-Mamak Metrosu için Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ile 4 yılı geri ödemesiz 12 yıl vadeli, 250 milyon Euro kredi sözleşmesi imzalandığını hatırlatalım. Yine Mansur Yavaş’ın açıklamasına göre metroların projelendirme aşamaları büyük oranda bitti.
Havalimanı metrosu Bakanlık’ta
Havalimanına uzanacak metro da Ankaralının uzun süredir beklediği bir proje. Ancak bilinenin aksine, bu proje belediyede değil Ulaştırma Bakanlığı’nda.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı, göreve gelir gelmez Bakanlık’tan bu projenin kendilerine devredilmesini talep ettiklerini söyledi. Zira, o dönem projesi olan tek metro hattı orasıydı.
Bakanlığın havalimanı metro projesini belediyeye vermediğini söyleyen Yavaş, “Bize vermediler. ‘Biz yapacağız’ dediler. 2022’den beri yatırım programında duruyor” demişti.
Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın 2024 yılı yatırım programına baktığımızda Esenboğa Havalimanı Metro Projesinin 2027’ye kadar bitirilmesinin planlandığını görüyoruz. Proje tutarı 49,3 milyon lira öngörülüyor. 2024 için ayrılan yatırım miktarı ise 3 bin lira.
Ankara’nın kısa metro tarihi
Raylı sistem sıkıntısı, Mansur Yavaş ile başlayan bir durum değil.
Ankara’nın ilk yer altı raylı sistemi, AŞTİ’den Dikimevi’ne uzanan, Kızılay’dan da geçen Ankaray’dı ve 1996’da hizmete girdi. Kızılay-Batıkent arası metro hattı ise 1997’de açıldı.
Her iki metronun da temeli Murat Karayalçın döneminde atılmış, Melih Gökçek döneminde tamamlanmıştı.
Sonrasında ise yerel seçimlerinde yapıldığı 2014’e kadar yeni bir metro hattı açılışı olmadı.
Ancak daha sonra Batıkent-Sincan metrosu ile Kızılay Çayyolu Metrosu, 31 Mart 2014’teki yerel seçimlerden önce açılmıştı.
Son olarak AKM-Keçiören metro hattı ise 05.01.2017 tarihinde işletmeye açıldı. Tren Garı -Kızılay bağlantısının da 2023’te hizmete alındığını ekleyelim.
2001’de başlayan metro 2014’te bitti
Ankara’nın mevcuttaki metrolarının tamamına yakını Melih Gökçek döneminde açıldı ancak burada da üzerinde durulması gereken iki konu var.
Birincisi Gökçek döneminde yapılan metro hattı sayısının da hâlâ bir başkent için az olması. İkinci konu ise bütçesinin bir kısmının belediyeden değil bakanlıktan karşılanması.
Çayyolu, Sincan ve Keçiören metrolarının yapımına 2001-2003 yılları arasında başlandı. Bitişleri ise 2014 ve 2017 yıllarını buldu.
Ancak metroların bitirilmesi için Ulaştırma Bakanlığı 2011 yılında devreye girdi.
Melih Gökçek, Nisan 2011’de gerçekleştirdiği basın toplantısında üç metroya Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak toplam 828 trilyon lira para harcadıklarını söylemişti. Ancak devamı için bütçe olmadığını şu sözlerle açıklamıştı 2011’de:
“Mali gücümüz yeterli olmadığı için hükümetimizden talepte bulunduk. Bu talep kabul edildi. Metronun Ulaştırma Bakanlığı’na devriyle ilgili 4 ayrı protokol imzaladık. Bu protokol, Çayyolu-Kızılay, Batıkent-Sincan, Tandoğan-Keçiören ve Ankara Metrosu Elektromekanik İşleri protokolü imzaladık.”
Ve projeler, 7 Mayıs 2011’de Ulaştırma Bakanlığı’na geçti.
Gökçek dönemiyle ilgili en fazla eleştiri alan konu kaynakların yanlış kullanımı.
İnşaat Mühendisleri Odası’nın ulaşımda önceliğin yıllar boyu karayollarına, kavşaklara köprülere verilmesi nedeniyle hem özel otomobillere öncelik verildiği hem de raylı sistemin geri kaldığı yönünde eleştirileri var.
Daha somut bir örnek verirsek, bir israf projesi olan, dinozor heykellerinin hâlâ içinde çürüdüğü Ankapark’a 854 milyon dolardan fazla para harcandığı tespit edilmişti.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, bu parayla “iki metro hattı daha yapılabilirdi” demişti. Ayrıca ocak ayında yaptığı açıklamada 300 milyon dolarlık Ankapark için alınan borcun ödemesinin tamamlandığını da söylemişti.
Mansur Yavaş’ın belediye başkanlığında son dönemi
Cumhuriyet Halk Partisi, yalnızca Türkiye’de değil, Ankara’da da 47 yıl sonra sandıktan birinci parti olarak çıktı.
Ankaralıdan yüksek oranda teveccüh toplayan Mansur Yavaş, ikinci dönem başkanlığına mazbatasını alarak başladı ancak Yavaş’ın açıklamasına göre bu, onun son belediye başkanlığı olacak.
Daha önce yaptığı açıklamada “Benim artık son dönemim, bir dönem daha yapıp, Türkiye’ye Mansur Yavaş belediyeciliğini öğretip bırakacağım” diyen Mansur Yavaş, siyaseti ise bırakmayacağını söyledi.
“Mansur Yavaş cumhurbaşkanı adayı mı olacak?” merakı da bu açıklamayla birlikte geldi. 2023 genel seçimlerinde adı çokça geçen Mansur Yavaş’ın siyasette nasıl konumlanacağını zaman gösterecek.
Ancak belediye başkanlığı koltuğunu bırakırsa Ankaralının böyle yüksek oranda güveneceği bir belediye başkanının çıkıp çıkmayacağı, çıkarsa bu ismin kim olacağı da diğer bir merak konusu.
Haber: Ekotürk Ankara Temsilcisi Gökçen Tuncer