Arjantin’de enflasyon şaşırttı: Mart ayında sert yükseliş!

Arjantin’de enflasyon Mart ayında beklentilerin üzerinde artarak ekonomideki baskıyı yeniden gündeme taşırken, Uluslararası Para Fonu (IMF) ülkeye 20 milyar dolarlık kredi verilmesini onayladı.
Mart Ayında Enflasyon Sert Yükseldi
Arjantin İstatistik Kurumu’nun açıkladığı verilere göre, Mart ayında tüketici fiyat endeksi (TÜFE) %3,7 arttı. Bu oran, Şubat ayında kaydedilen %2,4’lük artışın oldukça üzerinde gerçekleşti ve piyasaların %2,6’lık beklentisini aştı.
Yıllık bazda enflasyon ise %66,9’dan hafif düşüşle %55,9 seviyesine geriledi ancak bu da piyasa beklentisi olan %54,2’nin üzerinde kaldı.
Gıda ve Eğitim Kalemleri En Fazla Etkilenenler Arasında
Özellikle yiyecek ve içecek fiyatlarındaki artış enflasyonun ana sürükleyicisi olurken, çocukların okula dönüşüyle birlikte eğitim harcamalarında da dikkat çekici artışlar yaşandı.
Çekirdek enflasyon (gıda ve yakıt gibi değişken kalemler hariç), aylık bazda %2,9’dan %3,2’ye çıktı. Ancak yıllık bazda %60,4’ten %51,3’e gerileyerek düşüş eğilimini sürdürdü.
Milei: “Enflasyon Yakında %2’nin Altına Düşecek”
Devlet Başkanı Javier Milei, daha önce yaptığı açıklamalarda Mayıs veya Haziran ayında aylık enflasyonun %2’nin altına gerilemesini beklediğini dile getirmişti. Milei, ekonomik istikrarsızlığın nedenini siyasi oynaklık ve kalıcı yapışkan enflasyonla ilişkilendiriyor.
IMF’den 20 Milyar Dolarlık Kredi: 12 Milyar Dolar Peşin Verilecek
Verilerin açıklanmasından kısa süre sonra, IMF ile Arjantin arasında 20 milyar dolarlık yeni bir kredi anlaşması imzalandığı duyuruldu. Anlaşma kapsamında, Arjantin ilk etapta 12 milyar dolarlık kısmı hemen alacak.
Bu fonların, ekonomideki kısa vadeli kırılganlıkların giderilmesinde ve reform sürecinin desteklenmesinde kullanılması planlanıyor.
Peso Serbest Piyasaya Geçiyor
Arjantin Merkez Bankası, peso kurunun 1.000 ile 1.400 arasında serbestçe dalgalanmasına izin vereceğini açıkladı. Kur bandı, her ay %1 oranında genişletilecek.
Bu adım, Başkan Milei’nin göreve geldikten sonra uygulamaya koyduğu sert döviz kontrollerinin gevşetilmesi anlamına geliyor ve piyasa dostu bir reform olarak değerlendiriliyor.