Avrupa havalimanlarında uzun kuyruklar: Havacılık sektöründen AB’ye acil çağrı kritik talep

Avrupa Birliği’nin biyometrik Giriş-Çıkış Sistemi (EES) uygulaması nedeniyle artan operasyonel sorunlar, havacılık sektörünü harekete geçirdi. 55 ülkede 600 havalimanını temsil eden ACI Europe, AB Komisyonu’ndan yoğun dönemlerde EES uygulamasının geçici olarak tamamen askıya alınabilmesi için üye ülkelere daha fazla yetki verilmesini istedi.

Giriş-Çıkış Sistemi havalimanlarında yoğunluğu artırdı

Schengen Bölgesi’ne ilk giriş yapan yolculardan parmak izi ve yüz görüntüsü alınmasını öngören EES uygulaması, özellikle yoğun saatlerde sınır geçişlerinde uzun beklemelere neden oluyor. Mevcut uygulamada bazı havalimanlarında bekleme sürelerinin 5 saate kadar çıktığı belirtilirken, bunun uçuş operasyonlarını ve yolcu akışını olumsuz etkilediği ifade edildi.

Yaz sezonunda yolcu sayısı 40 milyon artacak

Temmuz ve ağustos aylarında Avrupa’daki yolcu sayısının önceki iki aya göre yaklaşık 40 milyon artmasının beklendiği belirtilirken, sektör temsilcileri operasyonel kapasitenin aşılması halinde EES prosedürlerinin geçici olarak durdurulabilmesini talep etti.

Havacılık sektörü ayrıca sınır noktalarında personel sayısının artırılması, EES altyapısının daha istikrarlı çalışması, self-servis kioskların etkin kullanılması ve ön kayıt sisteminin devreye alınması çağrısında bulundu. Sektör temsilcileri, yaşanan aksaklıkların uçuş gecikmeleri, yarı boş kalkışlar ve bağlantılı uçuşların kaçırılması gibi sorunlara yol açtığını bildirdi.