Bakan Bolat: Türkiye tekstil ihracatında dünyanın en güçlü ülkeleri arasında
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye’nin tekstil ve hazır giyim sektöründeki küresel konumuna ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. İstanbul Fuar Merkezi’nde kapılarını açan Uluslararası Ev Tekstili Fuarı HOMETEX’te konuşan Bolat, Türkiye’nin geçen yıl toplam 31 milyar dolarlık tekstil ve giyim ihracatı gerçekleştirdiğini belirterek sektörün üretim, istihdam ve ihracat açısından stratejik önem taşıdığını söyledi.
Ev tekstili sektörünün dünyadaki en önemli buluşmaları arasında gösterilen HOMETEX Fuarı; Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe, İstanbul Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Mehmet Develioğlu, TETSİAD Başkanı Murat Şahinler ve çok sayıda sektör temsilcisinin katılımıyla açıldı.
TETSİAD öncülüğünde KFA Fuarcılık organizasyonuyla düzenlenen fuarda yaklaşık 600 firma yer aldı. Dünyanın farklı ülkelerinden gelen sektör profesyonelleriyle birlikte organizasyonun bu yıl da yoğun ilgi gördüğü belirtildi.
TÜRKİYE EV TEKSTİLİNDE AVRUPA LİDERİ
Açılış konuşmasında 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutlayan Bakan Bolat, Türkiye’nin üretim gücünü artırmaya devam ettiğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde ihracat, yatırım ve istihdam odaklı büyüme hedeflerinin sürdüğünü belirten Bolat, Türkiye’nin küresel ticarette önemli bir merkez haline geldiğini söyledi.
Bolat, HOMETEX’in 33 yıllık geçmişe sahip köklü bir organizasyon olduğunu belirterek fuarın artık dünya çapında saygın bir konuma ulaştığını dile getirdi. Daha önce sektör temsilcilerinin uluslararası fuarlar için yurt dışına gitmek zorunda kaldığını hatırlatan Bolat, bugün ise dünyanın önemli alıcılarının İstanbul’da buluştuğunu kaydetti.
Bu yıl yaklaşık 600 katılımcı firma ve 175 bine yakın ziyaretçiyle HOMETEX’in sektör açısından tarihi bir başarıya ulaşması bekleniyor.
TEKSTİL SEKTÖRÜNE MİLYONLUK DESTEK
Bakan Bolat, fuarın kısa süre önce Ticaret Bakanlığı tarafından “prestijli fuarlar” kapsamına alındığını ve desteklerin artırıldığını açıkladı. Yeni destek modeliyle firma başına sağlanan destek miktarının 1 milyon 292 bin liraya kadar yükseltildiğini belirten Bolat, organizasyona hem tanıtım hem de alım heyetleri konusunda yoğun destek verildiğini söyledi.
45 ülkeden yaklaşık 250 kişilik alım heyetinin fuarda yer aldığını aktaran Bolat, sektör firmalarının ihracat bağlantıları kurması için kapsamlı çalışmalar yürütüldüğünü ifade etti.
“ENTEGRE TEKSTİL SANAYİSİNE SAHİP İKİ ÜLKEDEN BİRİYİZ”
Tekstil ve konfeksiyon sektörünün Türkiye sanayisi açısından kritik bir yere sahip olduğunu vurgulayan Bolat, Türkiye’nin Fas’tan Çin’e uzanan geniş coğrafyada en gelişmiş üretim altyapısına sahip ülkelerden biri olduğunu söyledi.
Türkiye’nin elyaftan ipliğe, kumaştan hazır giyime kadar tüm üretim zincirini kapsayan entegre tekstil sektörüne sahip dünyadaki iki ülkeden biri olduğu ifade edildi.
Türkiye’nin bugün 211 ülkeye tekstil ve hazır giyim ihracatı gerçekleştirdiğini kaydeden Bolat, ülkenin küresel tekstil ve konfeksiyon ihracatında yedinci sırada, Avrupa Birliği içinde ise üçüncü sırada yer aldığını belirtti.
Geçen yıl tekstilde 9,4 milyar dolar, hazır giyimde 18,6 milyar dolar, halı ve yer kaplamalarında 2,9 milyar dolar, ev tekstilinde ise 3,2 milyar dolarlık ihracata ulaşıldığını söyleyen Bolat, pandemi sonrasında yaşanan hızlı talep artışıyla birlikte Türkiye’nin üretim ve ihracatta güçlü bir sıçrama yaptığını ifade etti.
2022 yılında sektör ihracatının 35 milyar dolara kadar yükseldiğini anımsatan Bolat, Türkiye’nin Avrupa pazarlarına yakınlığı, güçlü lojistik ağı ve üretim kapasitesi sayesinde küresel rekabette avantaj sağladığını belirtti.
Ancak dünya genelinde yükselen enflasyon, sıkı para politikaları ve talep daralmasının emek yoğun sektörleri zorladığını dile getiren Bolat, tekstil ve hazır giyimde de maliyet baskılarının hissedildiğini kaydetti.
EV TEKSTİLİNDE DÜNYADA İLK 5’TE
Ev tekstili alanında Türkiye’nin Avrupa’da lider, dünyada ise beşinci sırada yer aldığını açıklayan Bolat, Türkiye’nin küresel ev tekstili ihracatından yüzde 2,6 pay aldığını söyledi.
Bu yılın ilk dört ayında ev tekstili ihracatının yüzde 2 artışla 767 milyon dolara yükseldiğini belirten Bolat, nisan ayında tekstil, deri, hazır giyim ve ayakkabı sektörlerinde ihracat artışı yaşandığını ifade etti.
Küresel ekonomide yaşanan savaşlar, enerji maliyetlerindeki yükseliş ve lojistik sorunlarının ihracat pazarlarını baskıladığını söyleyen Bolat, buna rağmen Körfez ülkelerine yönelik ihracatta yeniden toparlanma sinyalleri alındığını belirtti.
Türkiye ekonomisinin kriz dönemlerinde dayanıklılığını koruduğunu vurgulayan Bolat, uluslararası müşterilerin zor dönemlerde yeniden Türk üreticilere yöneldiğini ifade etti.
BAYRAM ÖNCESİ DENETİMLER SIKILAŞTI
Fuardaki temaslarının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Bolat, Kurban Bayramı öncesinde piyasalardaki denetimlerin artırıldığını açıkladı.
Otogarlar, alışveriş merkezleri, haller ve ticaret noktalarında yoğun kontroller yapıldığını belirten Bolat, vatandaşların fahiş fiyatlarla karşılaşmaması için Ticaret Bakanlığı ekiplerinin sahada görev yaptığını söyledi.
İlk dört ayda kurallara aykırı uygulamalara toplam 1,2 milyar liralık cezai işlem uygulandığını ifade eden Bolat, vatandaşların uygun fiyatlarla güvenli alışveriş yapabilmesi için çalışmaların sürdüğünü kaydetti.
Konuşmaların ardından Bakan Bolat ve beraberindeki protokol üyeleri HOMETEX Fuarı’nın açılış kurdelesini keserek stantları ziyaret etti.
