Bakan Yumaklı açıkladı: Deprem bölgesine dev su yatırımı
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, depremden etkilenen illerde yürütülen su yatırımlarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Yumaklı, bugüne kadar Devlet Su İşleri tarafından bölge genelinde yüzlerce tesisin tamamlandığını, devam eden projelerin de hayata geçirilmesiyle toplam yatırım tutarının 110 milyar liraya ulaşacağını ifade etti.
Kahramanmaraş’ta çeşitli temaslarda bulunan Yumaklı, Kısık İçmesuyu Regülatörü – Ayvalı Barajı Bağlantı İsale Hattı Projesi sahasında incelemelerde bulundu. Burada yaptığı değerlendirmede, 6 Şubat 2023 depremlerinin ardından devletin tüm kurumlarının eş güdüm içinde hareket ettiğini ve yeniden yapılanma sürecinde kritik bir aşamaya gelindiğini vurguladı.
ÜÇ YILDA ALTYAPIDA TARİHİ MESAFE
Yumaklı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın güçlü iradesiyle deprem sonrası üç yıl içinde çok önemli mesafe alındığını belirterek, sahadaki çalışmaların büyük ölçüde tamamlanma noktasına geldiğini dile getirdi. Konut teslimlerinden ulaşıma, eğitimden sağlığa kadar birçok alanda toparlanma sağlandığını ifade eden Yumaklı, tarımsal üretimin de bu süreçte kesintiye uğramadığını söyledi.
“Deprem bölgesinde bugüne kadar 459 su ve sulama tesisi hizmete alındı ve bunun için yaklaşık 60 milyar lira harcandı.”
“Devam eden projeler tamamlandığında toplam su yatırımı 110 milyar liraya ulaşacak.”
“Su, deprem bölgesinde sadece altyapı değil, hayatın yeniden kurulmasının temelidir.”
SU YATIRIMLARI TARIM VE İÇME SUYUNU BİRLİKTE GÜÇLENDİRİYOR
Bakan Yumaklı, gerçekleştirilen projeler sayesinde hem şehirlerin içme suyu ihtiyacının güvence altına alındığını hem de üreticilerin sulama suyu sorunlarının çözüme kavuştuğunu aktardı. Tarımsal üretimin sürdürülebilirliği açısından su altyapısının hayati rol oynadığını vurgulayan Yumaklı, çiftçilerin zor şartlara rağmen üretimden vazgeçmediğini söyledi.
Kahramanmaraş özelinde de kısa sürede önemli yatırımların tamamlandığını belirten Yumaklı, Afşin-Adatepe Sulaması 1. Kısım Projesi’nin 7,6 milyar liralık yatırımla hayata geçirildiğini ve 73 bin 740 dekarlık alanın sulamaya açıldığını ifade etti. Ayrıca TOKİ deprem konutları için geliştirilen içme suyu projesiyle 10 bin 105 konutun yıllık 9 milyon metreküplük su ihtiyacının karşılandığını söyledi. Andırın Hapisağzı Göleti ile de 4 bin 180 dekarlık tarım arazisi sulamaya kazandırıldı.
KISIK PROJESİ KAHRAMANMARAŞ’IN GELECEĞİNİ GARANTİYE ALIYOR
İncelemelerde bulunulan Kısık Projesi’nin stratejik önemine dikkat çeken Yumaklı, toplam 8,5 milyar lira maliyetli proje kapsamında baraj, regülatör, arıtma tesisleri ve isale hatlarının inşa edildiğini belirtti. Halihazırda yapımı süren 4,1 milyar liralık bölümde, 75 kilometre uzunluğunda ve 1400 milimetre çapında çelik boru hattının oluşturulduğunu aktardı. Projenin tamamlanmasıyla Kahramanmaraş’ın içme suyu ihtiyacının uzun yıllar güvence altına alınacağı ifade edildi.
SON 23 YILDA 352 İÇME SUYU TESİSİ HİZMETE GİRDİ
Suyun siyaset üstü bir konu olduğunu vurgulayan Yumaklı, içme suyunu bir tercih değil, vatandaşın temel hakkı olarak gördüklerini söyledi. Belediyelerin talep etmesi halinde, kayıp-kaçak oranlarını düşürmeye yönelik her türlü teknik ve finansal desteğin verildiğini aktaran Yumaklı, bu kapsamda son 23 yılda 352 içme suyu tesisinin tamamlandığını hatırlattı.
Bakan Yumaklı, deprem sürecinde yürütülen çalışmalara verdiği destek nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür ederek, yeniden inşa sürecinin kararlılıkla sürdürüleceğini sözlerine ekledi.
