Bayram için alınacak trafik tedbirleri açıklandı: Türkiye genelinde yeni yasaklar

Ramazan Bayramı tatilinin başlamasıyla birlikte yollarda yaşanması beklenen yoğunluk nedeniyle Türkiye genelinde trafik güvenliği önlemleri genişletildi. Emniyet birimleri, sürücülerin daha güvenli ve konforlu bir yolculuk yapabilmesi için hem kara yollarında hem de şehir içi kritik noktalarda kapsamlı bir denetim planını devreye aldı.
Ankara-Konya kara yolu üzerindeki uygulama noktasında açıklamalarda bulunan Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Başkanlığı yetkilileri, özellikle kazaların sık yaşandığı bölgelerde ek tedbirlerin hayata geçirildiğini duyurdu. Bayram süresince milyonlarca vatandaşın yola çıkması beklenirken, trafik akışının kontrollü şekilde sağlanması hedefleniyor.
KRİTİK GÜZERGAHLARDA EK ÖNLEMLER DEVREDE
Yetkililer, trafik yoğunluğunun arttığı 16 il ve 20 ana güzergâhta denetimlerin sıklaştırıldığını açıkladı. Bu bölgelerde hem sabit hem de hareketli ekiplerle sürücü davranışları yakından takip edilecek.
“Kazaların yoğunlaştığı güzergâhlarda denetimler artırılarak riskler en aza indirilmeye çalışılıyor.”
Ayrıca ağır tonajlı araçlara yönelik geçici trafik kısıtlamaları uygulanarak özellikle büyük şehir girişlerinde oluşabilecek yoğunluğun önüne geçilmesi amaçlanıyor.
AĞIR VASITALARA GEÇİCİ TRAFİK KISITLAMASI
Bayram trafiğini rahatlatmak amacıyla belirli tarihler arasında kamyon, tanker ve çekici türü araçların bazı güzergâhlarda seyri sınırlandırıldı. İstanbul yönüne doğru yoğunlaşan trafikte bu uygulamanın büyük ölçüde rahatlama sağlaması bekleniyor.
“Belirli saat aralıklarında ağır vasıtaların trafiğe çıkışı kısıtlanarak şehirler arası ulaşımın daha akıcı hale getirilmesi hedefleniyor.”
YOĞUN NOKTALARDA GÜVENLİK ARTIRILDI
Mezarlıklar, alışveriş merkezleri ve şehir giriş-çıkış noktaları gibi insan hareketliliğinin yüksek olduğu alanlarda da ilave güvenlik önlemleri alındı. Bayram ziyaretleri ve alışveriş trafiğinin yoğunlaşacağı bu bölgelerde ekip sayısı artırıldı.
Öte yandan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı koordinasyonunda, D2 belgeli otobüslerle ek seferler düzenlenerek yolcu taşımacılığı desteklenecek.
OTOBÜSLERDE SIKI TAKİP VE SİVİL DENETİM
Şehirler arası otobüslerde emniyet kemeri kullanımı başta olmak üzere yolcu güvenliği konusunda denetimler artırıldı. Terminallerde yapılan anonslarla vatandaşlara kurallara uyma çağrısı yapılıyor.
“Bayram süresince yüzlerce sivil polis, yolcu gibi otobüslere binerek denetim gerçekleştirecek.”
45 BİNİN ÜZERİNDE PERSONEL SAHADA
Trafik tedbirlerinin 13-23 Mart tarihleri arasında toplam 11 günü kapsadığı belirtilirken, ülke genelinde geniş çaplı bir görev dağılımı yapıldı.
10 bin 867 ekip aktif olarak sahada görev alacak
Toplam 45 bin 694 personel trafik güvenliği için çalışacak
9 ilde helikopter destekli denetim yapılacak
81 ilde dron ile trafik akışı izlenecek
75 polis başmüfettişi sahada denetimleri yerinde inceleyecek
Bu kapsamlı planla birlikte, bayram süresince kazaların azaltılması ve trafik düzeninin korunması amaçlanıyor.
SÜRÜCÜLER İÇİN DİJİTAL DENETİM NOKTASI SORGULAMA
Vatandaşların seyahat edecekleri güzergâhlardaki kontrol noktalarını önceden öğrenebilmeleri için dijital bir sistem de hizmete sunuldu. İçişleri Bakanlığı’nın resmi internet sitesi üzerinden güzergâh bazlı denetim noktaları sorgulanabiliyor.
Yetkililer, yapılan uygulamaların ceza yazmaktan çok sürücü bilincini artırmaya yönelik olduğunu vurguladı.
ÖZEL YÜK TAŞIMA İZİNLİ ARAÇLAR
Tarih: 19 – 23 Mart
Kapsam:
Kara yoluna özel yük taşıma izin belgesiyle çıkabilen araçlar
Kısıtlama:
Bayram süresince bu araçların kara yoluna çıkışı sınırlandırıldı / kısıtlandı
KAMYON – ÇEKİCİ – TANKER YASAĞI
Başlangıç: 21 Mart saat 16.00
Bitiş: 23 Mart saat 01.00
Kapsam:
Kamyon
Çekici (tır)
Tanker
Güzergâh (özellikle):
Tekirdağ
Bursa
Bozüyük
Sakarya
Yalova
Ankara
Yön:
İstanbul istikametine giden araçlar
Kısıtlama:
Bu araçların belirtilen saatlerde İstanbul yönüne geçişine izin verilmeyecek


