BDDK yönetmelik değişikliğine gitti

bddk bankacılık tasarruf

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Yabancı Para Net Genel Pozisyonu/Özkaynak Standart Oranının bankalarca konsolide ve konsolide olmayan oranda hesaplanmasına ilişkin yönetmelikte yaptığı değişiklikle, haftalık basit aritmetik ortalamayla yabancı para net genel pozisyon/özkaynak standart oranı mutlak değerinin yüzde 20 olan üst sınırını, yüzde 5’e düşürdü.

Resmi Gazete’nin 10 Aralık 2022 tarihli nüshasında yayımlanarak yürürlüğe giren düzenlemeye göre, Yabancı Para Net Genel Pozisyonu/Özkaynak Standart Oranının hesaplanmasına ilişkin kriterlerde de değişikliğe gidildi.

Liralaşma stratejisi ve bu kapsamda, bankalardaki TL mevduat oranının artırılmasına yönelik önlemlerle uyumlu düzenlemeye göre bankalar; standart oranının hesaplanmasında bankalar para opsiyonunun nominal değeriyle, delta değerini çarparak, delta eşdeğerini dikkate alacak. Bu kapsamda alım opsiyonu alınıp satış opsiyonu satılırsa vadeli döviz alım taahhüdü olarak kabul edilecek. Aksi durumda alım opsiyonu satılıp, satış opsiyonu alınırsa da vadeli döviz satış taahhüdü olarak dikkate alınacak.

Benzer bir uygulama faiz tahsilatı ve ödemesi içeren türev finansal araçlar için de geçerli olacak. İş günleri üzerinden haftalık olarak düzenlenen Yabancı Para Net Genel Pozisyonu/Özkaynak Standart Oranı cetveli, BDDK’nı belirlediği sürelerde kuruma gönderilecek.

Yönetmeliğin beşinci maddesinde yapılan değişiklikle de, yönetmeliğin önceki halinde konsolide finansal tablolar esas alınarak hesaplanan Yabancı Para Net Genel Pozisyonu/Özkaynak Standart Oranı mutlak değeri artı/eksi yüzde 20’yi aşamaz şeklinde olan ibare, yüzde 5’i aşamaz şeklinde değiştirildi.

Yeni düzenlemeye göre, standart oranları 4 katına kadar artırmaya ya da dörtte birine indirme yetkisi BDDK’da saklı bulunacak. Buna göre oranların artırılması yönündeki bir uygulama kararın alınacağı tarih itibariyle, azaltma yönünde alınacak kararın uygulanması ise karar tarihinden bir ay sonra yürürlüğe getirecek.

Söz konusu düzenleme, konsolide yabancı para net genel pozisyonu/özkaynak standart oranının bir takvim yılı içinde en fazla iki defa aşılmasına imkân veriyor. Düzenlemenin önceki halinde bu, takvim yılı içinde bir kereyle sınırlandırılmıştı.