Birleşmiş Markalar Derneği duyurdu! Her 5 markadan 4’ünün satışı ve cirosu düştü

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD), üyeleri arasında gerçekleştirdiği ocak ayı anketinin sonuçlarını açıkladı. Anket sonuçlarına göre ocak ayında her beş markadan dördünün hem adet satışının hem de cirosunun azaldığı görüldü.
Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, perakende sektörüne dair çarpıcı açıklamalarda bulundu. Öncel, ocak ayında yapılan değerlendirmelere göre, markaların büyük bir kısmının hem satış adetlerinde hem de cirolarında düşüş yaşadığını belirtti. Öncel “Neredeyse her beş markadan dördü, satış ve ciro bazında gerileme kaydetti. Bu durum, sektör açısından ciddi bir uyarı niteliğinde” dedi. Öncel, cirolardaki artışın enflasyon oranlarının altında kaldığına dikkat çekerek, bunun işletmelerin gelir-gider dengesi üzerinde olumsuz etkilere neden olduğunu belirtti.
HER 5 MARKADAN 4’ÜNÜN SATIŞI VE CİROSU DÜŞTÜ
Birleşmiş Markalar Derneği (BMD), 2023 yılı ocak ayı anket sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı.
Anketi değerlendiren BMD Başkanı Sinan Öncel, önceki yıllardaki deneyimlerinden ocak ayı satışlarının genel olarak zayıf geçtiğini bildiklerini hatırlattı.
Bu kez normalin üzerinde bir daralmayla karşı karşıya bulunduklarını bildiren Öncel, şunları söyledi:

Adet satışının daralması ve cirolardaki artışın enflasyonun altında kalması markaların gelir gider dengesinin giderek daha çok bozulması anlamına geliyor. Kira, işçilik ve genel giderlerde yüksek oranlı artışlar ise devam ediyor. Mülk sahibi 10 uzama yılını dolduran kontratta 4-5 kat artış talebiyle kiracının karşısına çıkıyor.
10 uzama yılını doldurmayan kontratlardaki durum da enflasyonu olumsuz etkiliyor. Örneğin ocak ayında yıllık enflasyon yüzde 42 düzeyinde. Ama kira artışı yüzde 58. Çünkü kira artışı yıllık ortalama enflasyona göre yapılıyor. Bütün bu maliyetleri üst üste koyduğumuzda aynı ürün bizde Avrupa’dan bile daha pahalıya geliyor.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in sık sık dile getirdiği gibi kiralarla ilgili mevcut uygulama enflasyonla mücadeleye de zarar veriyor. Dolayısıyla bu konudaki mevzuatın yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor. Diğer taraftan hammadde ve ara mal ithalatında uygulanan ilave vergilerin sıfırlanması, bitmiş üründe referans fiyat uygulamasının kaldırılması büyük önem taşıyor.”
Bakan Şimşek, kira artışlarının kontrol altına alınmasının hem vatandaşların yaşam maliyetlerini düşürmek hem de genel fiyat istikrarını sağlamak açısından kritik olduğunu ifade etti. Bu kapsamda, ilgili düzenlemelerin ekonomik gerçekliklere uygun şekilde revize edilmesi planlanıyor.
Sinan Öncel, enflasyonla mücadeleye de olumlu katkı verecek bu adımların atılması halinde perakende sektörünün kısa süre içinde toparlanabileceğini sözlerine ekledi.
