BKM: Temassız ödemeler Mart ayında 3 katına çıktı

Bankalararası Kart Merkezi’nin açıkladığı verilere göre, mart  ayında Türkiye’de kartlı ödeme adedi geçen yılın aynı dönemine kıyasla  yüzde 3 artarken, nakit çekim adedi ise yüzde 14 geriledi. Temassız  ödeme adedinin geçen yıla göre yaklaşık 3 katına çıktığı söz konusu  dönemde 2,5 milyon adet temassız özellikli kart da ilk kez kullanıldı.

Bankalararası Kart Merkezi (BKM), Mart 2020 kartlı ödeme  verilerini açıkladı. BKM verilerine göre mart sonu itibarıyla toplam  kart adedi yıllık %9 artarak 239 milyona ulaştı. Kartlı ödeme işlem  adedi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3 artarken, nakit çekim  adedi ise geçen yıla göre yüzde 14 azaldı. Aynı dönemde, kartlı ödeme  tutarı önceki yıla kıyasla yüzde 9 artış gösterdi ve toplam 85,5  milyar TL’ye ulaştı. Nakit çekim tutarı ise, yüzde 8 ile bir önceki  aya göre daha sınırlı artarak 81,6 milyar TL oldu.

Market-gıda ödemeleri arttı

Mart ayında kartlı ödeme tutarının geçen yıla göre en fazla  arttığı üç sektör market-gıda, elektronik eşya ve sağlık-kozmetik  oldu. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre market-gıda sektöründe yüzde
44, elektronik eşya ve sağlık-kozmetikte ise yüzde 16 oranında artış  gerçekleşti. Yaşanan salgınla beraber alınan tedbirlerin de etkisiyle  havayolları ve konaklama sektörlerinde yüzde 42, seyahat acentelerinde  ise yüzde 33 oranında daralma gözlemlendi.

Temassız ödeme adedi geçen yıla kıyasla yaklaşık 3 katına çıktı

Olağanüstü günler yaşadığımız bu dönemde hızlı, kolay ve hijyenik  olan temassız kartlarla yapılan ödeme adedi, geçtiğimiz yılın aynı  dönemine göre yaklaşık 3 katına çıktı ve 85,8 milyona ulaştı. 18 Mart  itibarıyla temassız ödemelerde şifresiz işlem limitinin 250 liraya  yükseltilmesi ile birlikte daha fazla ödemede temassız ödeme  teknolojisi kullanılabilir oldu. Mart ayında her 5 mağaza içi ödemeden
1’i temassız yapılırken  2,5 milyon farklı kart ilk kez temassız  ödemelerde kullanıldı. Temassız ödemeler özellikle sosyal izolasyon  sürecinin başladığı mart ayının ikinci haftasında zirve yaparken, en  fazla temassız ödeme yapılan sektörler market, restoran ve  sağlık/kozmetik oldu.

3  milyon kart ilk kez internetten ödemelerde kullanıldı

Mart ayında her 5 TL kartlı ödemenin 1 TL’si internetten  yapılırken, 3 milyon kart ilk kez internetten ödemelerde kullanıldı.

İnternetten kartlı ödeme tutarı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19 artarak 16,5 milyar TL’ye ulaştı.

İnternetten kartlı ödeme tutarında en fazla artış görülen  sektörlerin başında ise market-gıda geldi. Market-gıda sektöründe  internetten yapılan ödemeler geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre  yaklaşık 2,5 katına çıktı ve 1,7 milyar TL oldu.