CEO’lara tavsiyeler: Çalışanlarınıza ‘nasılsın?’ diye sorun

Koronavirüs salgınının yarattığı kriz nedeniyle dünya genelinde milyonlarca insan işinden olurken, işlerine devam edenlerse stres, endişe, belirsizlik ve sosyal izolasyonla başa çıkmaya ve psikolojilerini güçlü tutarak ‘çalışmaya çalışıyor.’

Evinden çalışan veya ofise gitmeye devam eden pek çok çalışan, bu süreçte iş yerlerinden gerekli psikolojik desteği görmediklerinden yakınıyor.

Dünya genelinde 10’dan fazla farklı sektörden 3 bine yakın çalışanla yapılan bir anket, çalışanların yüzde 40’ının salgın başladığından bu yana şirketleri tarafından hatırlarının bir kez dahi sorulmadığını ortaya koydu.

Kendisi de bir CEO olan Ryan Smith, Harvard Business Review dergisi için kaleme aldığı makalede şirket yöneticilerine salgın döneminde çalışanlarının ruh sağlığını nasıl destekleyebileceklerine dair tavsiyelerde bulundu.

 

‘Nasılsın?’ diye sorun

Qualtrics isimli ABD merkezli şirketin CEO’su Ryan Smith’in ilk tavsiyesi, çalışanlara ‘nasılsın, iyi misin?’ sorularının sorulması oldu.

Makalede yöneticilerin kendi deneyimlerini ve duygularını çalışanlarıyla paylaşması ve böylece onlara yalnız olmadıklarını hissettirmesi de tavsiye ediliyor.

Smith, salgın sürecinde yöneticilerin de psikolojik yönden çalışanlar kadar etkilendiğini vurgulayarak, bu mücadelede yalnız olunmadığını hissetmenin önemine ve karşılıklı desteğe dikkat çekiyor.

Salgın döneminde evden çalışan kişilerle ofis arasındaki irtibatı koparmamak da makalede öne çıkan bir diğer tavsiye. Ankete katılanların yüzde 90’ı şirket yöneticileri ile haftada en az bir diyalog kurmak istediğini belirtirken, yüzde 29’u ise günlük iletişimi tercih ediyor.

Qualtrics CEO’su Ryan Smith, yöneticilerin bu dönemde çalışanları ile düzenli olarak irtibat halinde olmasının psikolojik destek anlamında büyük rol oynadığının altını çiziyor.

Evden çalışan şirket çalışanları arasında işin yanı sıra sosyal ilişkilerin ve gündelik diyalogların dijital platformlar aracılığıyla devam etmesinin de bu süreçte motivasyon açısından önemli olduğuna işaret ediliyor.