Cevdet Yılmaz: Savaşın etkilerini sınırlamaya yönelik çalışmalar eşgüdüm içerisinde sürüyor
Yılmaz, şubat ayında enflasyonun hava koşullarının etkisiyle artan gıda fiyatlarının öncülüğünde aylık yüzde 2,96 olarak gerçekleştiğini, yıllık enflasyonun ise yüzde 31,53’e yükseldiğini ifade etti. Şubat ayı enflasyonunun 1,71 puanının, aylık bazda yüzde 6,89 artan gıda fiyatlarından kaynaklandığını kaydeden Yılmaz, buna karşın hizmet kalemindeki fiyat artışının geçen aya göre zayıfladığını ve yıllık bazda düşüş eğilimini sürdürdüğünü aktardı.
Temel mal enflasyonunda olumlu görünümün devam ettiğini belirten Yılmaz, geçen aya göre fiyat seviyesinde yüzde 1 oranında düşüş kaydedildiğini, yıllık temel mal enflasyonunun ise yüzde 16,57’ye gerilediğini bildirdi.
Yıllık enflasyondaki artışın baz etkisiyle sınırlı ve geçici olduğunu vurgulayan Yılmaz, bunun mevsim koşullarından kaynaklanan bir gelişme olduğunu ve dezenflasyon programının ana istikametini değiştiren bir nitelik taşımadığını ifade etti. Mevsimsel koşulların aylık bazda olumsuz etkileri bulunduğunu ancak yıllık bazda gıda ve enerji kanalıyla olumlu katkı sağlamasının öngörüldüğünü dile getirdi.
Para, maliye ve gelirler politikalarının bütüncül bir yaklaşımla yürütüldüğünü belirten Yılmaz, sosyal konut, gıda, lojistik ve yenilenebilir enerji gibi alanlarda hayata geçirilen arz yönlü adımlarla enflasyonla mücadelenin sürdürüleceğini kaydetti.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz ayrıca, son dönemde bölgede yaşanan jeopolitik gelişmelerin geçici nitelikteki etkilerini sınırlamaya yönelik çalışmaların da ilgili tüm kurumlarla eşgüdüm içinde devam ettiğini ifade etti.
