Çin, ABD yapay zeka çiplerine izin verecek mi? Nvidia CEO’su Jensen Huang konuştu

ABD merkezli çip devi NVIDIA’nın Üst Yöneticisi Jensen Huang, Çin’in uzun vadede Amerikan yapay zeka çiplerine kapılarını yeniden açacağını düşündüğünü açıkladı. Bloomberg Television’a konuşan Huang, özellikle Nvidia’nın H200 yapay zeka çiplerinin Çin’e satışı konusunda Washington ile Pekin arasında temasların sürdüğünü belirtti.

Çin’in teknoloji alanında yerli üretim kapasitesini büyütmek istediğini söyleyen Huang, Pekin yönetiminin pazarını tamamen kapatmasının sürdürülebilir olmayacağı görüşünü dile getirdi. Nvidia CEO’suna göre Çin hükümeti, yerli şirketleri koruma isteği ile küresel teknoloji rekabeti arasında denge kurmaya çalışıyor.

“Çin hükümeti kendi iç pazarını ne ölçüde koruyacağına karar vermek zorunda. Benim görüşüm, zaman içinde bu pazarın açılacağı yönünde.”

TRUMP-ZİRVESİ SONRASI DİKKAT ÇEKEN NVIDIA AÇIKLAMASI

Jensen Huang’ın açıklamaları, ABD Başkanı Donald Trump ile Çin Devlet Başkanı Xi Jinping arasında Pekin’de gerçekleştirilen kritik görüşmelerin hemen ardından geldi. Huang, Amerikan iş dünyası heyetine son anda dahil edilen isimlerden biri olmuştu.

Bu ziyaret, Nvidia’nın Çin’e ileri düzey yapay zeka çipleri göndermesi konusunda yeni bir dönemin başlayabileceği yönündeki beklentileri artırdı. Washington’daki bazı çevreler ise bu gelişmeyi, ABD’nin Çin’e yönelik teknoloji kısıtlamalarında geri adım olarak yorumladı.

Huang, Çinli yetkililerle doğrudan H200 çip satışını görüşmediğini söylese de konunun iki ülke temsilcileri arasında masaya geldiğini doğruladı.

“Başkan Trump liderlerle bazı görüşmeler yaptı. Nihai kararın nasıl şekilleneceğini görmek için bekliyorum.”

Trump da geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada Nvidia’nın H200 çiplerinin gündeme geldiğini doğrulamış, “Bu konuda bazı gelişmeler olabilir” ifadelerini kullanmıştı. ABD Başkanı ayrıca Çin’in kendi yarı iletken sektörünü büyütmek istediği için bu alımları bilinçli biçimde ağırdan aldığını savundu.

ÇİN, HUAWEI VE YERLİ ÇİP STRATEJİSİNE ODAKLANDI

Çin yönetiminin Nvidia çiplerine mesafeli yaklaşmasının temel nedenlerinden biri, ülkedeki yarı iletken bağımsızlığını artırma hedefi olarak gösteriliyor. Pekin yönetimi özellikle Huawei gibi yerli teknoloji devlerini destekleyerek dışa bağımlılığı azaltmayı amaçlıyor.

ABD’nin 2022 yılında başlattığı ihracat kısıtlamaları sonrası Nvidia’nın Çin gelirlerinde ciddi düşüş yaşandığı biliniyor. Buna rağmen şirket, Çin pazarını hala dev bir büyüme alanı olarak görüyor.

Jensen Huang daha önce Çin’i Nvidia için yaklaşık 50 milyar dolarlık potansiyel bir fırsat olarak tanımlamıştı.

ABD yönetimi Aralık ayında Nvidia’nın H200 yapay zeka çiplerini Çin’e ihraç etmesine onay vermişti. Ticaret Bakanlığı tarafından gerekli lisansların da sağlandığı belirtilmişti. Ancak Çinli şirketlerin daha sonra satın alma süreçlerini tamamlayamadığı ortaya çıktı.

Konuya yakın kaynaklara göre bazı Çinli teknoloji şirketleri Nvidia’ya sipariş verse de daha sonra bu alımları gerçekleştiremeyeceklerini şirkete bildirdi.

GÖZLER NVIDIA’NIN BİLANÇOSUNDA

Nvidia’nın bu hafta açıklayacağı finansal sonuçlar öncesinde yatırımcıların en çok odaklandığı başlıklardan biri de Çin’e yönelik yapay zeka çip satışlarının geleceği olacak.

Şirket daha önce 2026 yılı için Çin’e yönelik yapay zeka çipi gelir beklentisini sıfır olarak açıklamıştı. Ancak Washington ile Pekin arasındaki son diplomatik temasların ardından piyasalarda yeni bir beklenti oluşmaya başladı.

Teknoloji dünyasında gözler şimdi hem ABD’nin ihracat politikalarına hem de Çin’in yerli çip stratejisinde atacağı yeni adımlara çevrilmiş durumda.