Cumhurbaşkanı Erdoğan, AB Komisyonu Başkanı ile görüştü: AB ile Türkiye arasında kritik temas

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile kritik bir telefon diplomasisi gerçekleştirdi. Görüşmede, Orta Doğu’da artan gerilim ve özellikle İran’a yönelik saldırıların ardından yaşanan gelişmeler kapsamlı biçimde değerlendirildi.

BÖLGESEL GERİLİM MASAYA YATIRILDI

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı kaynaklarından edinilen bilgilere göre, iki liderin gündeminde İran merkezli son askeri gelişmeler ve bunun bölgesel güvenliğe etkileri yer aldı. Taraflar, tırmanan çatışmaların yalnızca bölge ülkelerini değil, küresel enerji arzını ve uluslararası istikrarı da yakından ilgilendirdiği konusunda görüş alışverişinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, çatışmaların daha geniş bir alana yayılmasının önlenmesi gerektiğini vurgulayarak diplomatik kanalların açık tutulmasının hayati önem taşıdığını ifade etti.

TÜRKİYE’DEN DİYALOG VE MÜZAKERE ÇAĞRISI

Görüşmede Türkiye’nin izlediği dengeli ve çözüm odaklı politika da gündeme geldi. Ankara’nın tüm taraflara itidal çağrısı yaptığı belirtilirken, krizin çözümünde müzakere zemininin yeniden tesis edilmesinin gerekliliği üzerinde duruldu.

Erdoğan, Türkiye’nin barışın tesis edilmesi adına kolaylaştırıcı rol üstlenmeye ve sürece aktif katkı sunmaya hazır olduğunu dile getirdi.

Son dönemde artan askeri hareketlilik, Avrupa başkentlerinde de yakından takip ediliyor. Bu kapsamda Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki diplomatik temasların yoğunlaşması dikkat çekiyor.

TÜRKİYE–AB HATTINDA YAKIN EŞ GÜDÜM VURGUSU

Telefon görüşmesinde, Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki stratejik iletişimin sürdürülmesinin önemi de öne çıktı. Bölgesel krizlerin yönetiminde ortak hareket edilmesinin hem Avrupa güvenliği hem de küresel istikrar açısından kritik olduğu değerlendirildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu hassas süreçte Türkiye ile Avrupa Birliği arasında yakın koordinasyonun sürdürülmesinin büyük önem taşıdığını belirtti.

Uzmanlar, Ankara-Brüksel hattındaki temasların önümüzdeki günlerde daha da artabileceğini, özellikle enerji güvenliği, göç yönetimi ve bölgesel barış konularının öncelikli başlıklar arasında yer alabileceğini ifade ediyor.