Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Rutte ile görüştü
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ile kritik bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Diplomasi trafiğinin hız kazandığı bir dönemde yapılan temas, hem ittifakın öncelikli başlıklarını hem de bölgesel güvenlik mimarisini yakından ilgilendiren gelişmeleri kapsadı. Görüşmeye ilişkin detaylar kamuoyuyla paylaşıldı.
NATO GÜNDEMİ VE KÜRESEL GELİŞMELER MASADA
İletişim Başkanlığı kaynaklarından edinilen bilgilere göre, görüşmede NATO’nun mevcut güvenlik stratejileri, devam eden kriz alanları ve küresel ölçekte artan jeopolitik riskler ele alındı. Avrupa-Atlantik güvenliği, müttefikler arası dayanışma ve savunma iş birliği konuları kapsamlı şekilde değerlendirildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin bölgesindeki çatışmaları yakından izlediğini ve kalıcı barış için diplomasinin öncelikli yol olduğunu vurguladı. Ankara’nın, gerilimlerin tırmanmaması adına dengeli ve yapıcı bir tutum sergilediği ifade edildi. Türkiye’nin özellikle kriz bölgelerinde arabuluculuk ve diyalog çağrılarıyla öne çıktığı belirtildi.
ANKARA’DAKİ ZİRVE HAZIRLIKLARI SÜRÜYOR
Görüşmede ayrıca Türkiye’nin ev sahipliğinde düzenlenecek NATO Liderler Zirvesi’ne ilişkin hazırlık süreci de gündeme geldi. Erdoğan, organizasyon çalışmalarının planlandığı şekilde ilerlediğini aktararak Türkiye’nin zirveye güçlü bir diplomatik zemin sunacağını dile getirdi.
Erdoğan, Türkiye’nin NATO içindeki rolünün yalnızca askeri değil, diplomatik ve stratejik boyutlarıyla da kritik önem taşıdığını ifade etti. Ankara’nın ittifakın güney kanadındaki güvenlik dengesi açısından vazgeçilmez bir konumda olduğu mesajı verildi.
RUTTE’DEN 360 DERECE GÜVENLİK VURGUSU
NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ise ittifakın tüm coğrafyalara eşit mesafede yaklaşan “360 derece güvenlik” anlayışını sürdürdüğünü belirtti. Rutte, müttefik ülkelerin savunma kapasitesini artırmaya yönelik ortak çabaların devam edeceğini kaydetti.
Rutte, NATO’nun değişen tehdit ortamına karşı birlik ve dayanışma içinde hareket etmeye devam edeceğini söyledi. Siber güvenlikten hibrit tehditlere kadar geniş bir yelpazede iş birliğinin artırılacağı ifade edildi.
TÜRKİYE’NİN STRATEJİK KONUMU ÖNE ÇIKTI
Telefon görüşmesi, Türkiye’nin NATO içindeki ağırlığını ve diplomatik temaslarını sürdürdüğünü bir kez daha ortaya koydu. Uzmanlara göre Ankara, hem Karadeniz hattında hem Orta Doğu ve Doğu Akdeniz ekseninde yürüttüğü politika ile ittifakın güvenlik perspektifinde önemli bir aktör konumunda bulunuyor.
Görüşmenin, yaklaşan NATO zirvesi öncesi istişarelerin yoğunlaştığını göstermesi bakımından dikkat çekici olduğu değerlendiriliyor.
