Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, Marmara Denizi Silivri açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem sonrası bir ön değerlendirme raporu yayınladı. Depremin ardından yapılan açıklamada, sarsıntının etkisinin yaklaşık 1,5 ila 2 ay daha devam edebileceği belirtildi. Prof. Dr. Nurcan Meral Özer, depremin denizde 8, karada ise 4-5 şiddetinde hissedildiğini ifade etti.
İSTANBUL SİLİVRİ AÇIKLARINDA 6.2 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM
Dün öğle saatlerinde İstanbul'un Silivri açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem, Marmara Denizi'nde büyük bir sarsıntıya neden oldu. Saat 12.49'da gerçekleşen deprem, başta İstanbul olmak üzere çevre illerde de hissedildi. Deprem anında birçok vatandaş panik içinde sokaklara döküldü, bazı bölgelerde kısa süreli elektrik kesintileri yaşandı.
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nurcan Meral Özel, depremle ilgili yaptığı açıklamada, depremin deniz merkezli olduğunu ve şiddetinin denizde 8, karada ise 4-5 olarak ölçüldüğünü belirtti
[related_post id="63483" title="Deprem çantası nasıl hazırlanır? Japon deprem uzmanı açıkladı: Deprem çantası içinde olması gerekenlerin listesi"]
6.2 BÜYÜKLÜĞÜNDEKİ DEPREMİN ARDINDAN YAŞANANLAR**
İstanbul Silivri açıklarında dün öğle saatlerinde meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem, Marmara Denizi'nde önemli bir sarsıntıya yol açtı. Saat 12.49'da gerçekleşen bu deprem, İstanbul ve çevresindeki illerde de kuvvetli bir şekilde hissedildi. Depremin ardından birçok vatandaş, panik içinde evlerinden dışarı çıkarak sokaklara döküldü. Bazı bölgelerde ise kısa süreli elektrik kesintileri yaşandı.
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nurcan Meral Özel, yaptığı açıklamada, depremin merkez üssünün denizde olduğunu ve şiddetinin denizde 8, karada ise 4-5 olarak ölçüldüğünü belirtti. Prof. Dr. Özel, bu tür deniz merkezli depremlerin Marmara Denizi'nde sıkça görülebileceğini ve vatandaşların bu konuda bilinçli olması gerektiğini vurguladı.
[related_post id="63495" title="İstanbul’da metrolar çalışıyor mu? Marmaray depreme dayanıklı mı? Metro İstanbul’dan açıklama…"]
MARMARA DENİZİ'NDE DEPREM HAREKETLERİ VE ERKEN UYARI SİSTEMİNİN ÖNEMİ
Marmara Denizi'nde meydana gelen son depremler, bölgedeki fay hatlarının hareketliliğini bir kez daha gözler önüne serdi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan uzmanlar, özellikle Orta Marmara ile Kumburgaz Fay Hattı'nın tam ortasında yaşanan depremlerin dikkatle izlenmesi gerektiğini vurguluyor. İstanbul Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mehmet Özel, Marmara Denizi içindeki 10-12 kilometrelik bir bantta meydana gelen depremleri izlediklerini ve bu izlemelerin önemini dile getirdi.
Marmara Denizi'nde geçmişte meydana gelen depremlerin tarihleri ve büyüklükleri konusunda bazı belirsizlikler bulunduğunu belirten Prof. Dr. Özel, bu durumun gelecekteki depremlerle ilgili öngörüleri zayıflattığını ifade etti. Ancak, bu belirsizliklerin giderilmesi ve daha güvenilir tahminlerin yapılabilmesi için rasathanenin yoğun çalışmalar yürüttüğünü belirtti.

Prof. Dr. Özel, Marmara Denizi içindeki tüm hareketlerin dikkatle izlendiğini ve deniz yükselmelerinin de tespit edildiğini açıkladı. Bu gözlemler, bölgedeki jeolojik aktivitelerin daha iyi anlaşılmasına katkı sağlıyor. Özel, rasathanenin Marmara'da olabilecek bir deprem için pilot olarak erken uyarı sistemi geliştirmeye çalıştığını ve bugünkü depremde sistemin devreye girdiğini bildirdi. Bu gelişmenin sevindirici olduğunu belirten Özel, erken uyarı sisteminin tam anlamıyla faaliyete geçmesinin zaman alabileceğini ancak bu tür pilot çalışmaların önemli bir adım olduğunu vurguladı.
[related_post id="63491" title="Arabada uyuyanlar bunları mutlaka bilmeli! Depreme hazır olmak için arabada bulundurulması gereken şeyler"]
KUMBURGAZ VE ADALAR FAY HATLARINDA STRES BİRİKİMİ
Marmara Bölgesi, özellikle İstanbul ve çevresinde yaşayan milyonlarca insan için her zaman deprem riski taşıyan bir bölge olmuştur.
Son dönemde uzmanlar, Kumburgaz ve Adalar fay hatlarında bir stres birikimi olduğunu belirterek, olası bir depreme karşı uyarılarda bulunuyorlar. Bu durum, bölgedeki deprem aktivitesinin artmasıyla birlikte daha da dikkat çekici hale gelmiştir.
Deprem uzmanı Dr. Ahmet Özel, Marmara Denizi'nin altındaki fay hatlarının durumunu değerlendirirken, Orta Marmara ve Kumburgaz segmentlerinin önemine dikkat çekti.
Bu iki segmentin tam ortasında, 10-12 kilometrelik bir bölgede son dönemde artan deprem aktivitesinin, bu segmentlerdeki stres birikimini gösterdiğini belirtti.
Özel, "Kumburgaz ve Adalar fayında da bir stres birikimi olduğunu, deprem olma ihtimalini biz de biliyoruz, söylüyoruz," diyerek bölgedeki riskin altını çizdi.
DEPREMİN ŞİDDETİ DENİZDE 8, KARADA İSE 4-5 OLARAK ÖLÇÜLDÜ"
Geçtiğimiz günlerde meydana gelen deniz merkezli deprem, uzmanlar tarafından dikkatle değerlendiriliyor. Depremin şiddeti denizde 8 olarak ölçülürken, karada ise 4-5 civarında hissedildi. Bu durum, depremin etkilerinin deniz ve kara üzerinde farklı şekillerde hissedildiğini gösteriyor.
Deprem uzmanı Dr. Özel, depremin merkezinin denizde olduğunu ve bu nedenle deniz üzerinde daha güçlü bir şekilde hissedildiğini belirtti. Karadaki şiddetin daha düşük olmasının sebebi olarak ise depremin deniz merkezli olmasını gösterdi. Dr. Özel, "Denizde meydana gelen depremler, suyun hareketi nedeniyle daha geniş bir alanda hissedilebilir. Karada ise bu etki daha sınırlı kalabilir," şeklinde açıklama yaptı.
2019 yılında yaşanan 5,9 büyüklüğündeki depremin artçıları yaklaşık 1,5 ay boyunca devam etmişti. Bu süreçte yaşanan artçı sarsıntılar, bölgedeki halkın tedirginliğini artırmıştı. Dr. Özel, bu son depremin ardından da 5'ten büyük iki artçı sarsıntının kaydedildiğini ifade etti. "6,1 büyüklüğündeki bir depremin etkileri genellikle 1,5-2 ay kadar sürebilir. Ancak bu depremin denizde meydana gelmesi, kıyılarda ne kadar hissedileceği konusunda belirsizlik yaratıyor," dedi.
Depremin etkileri konusunda karada yaşayanların daha az endişe duyması gerektiğini belirten Dr. Özel, "Şu anda karada bu depremleri hissetmek çok kolay olmayabilir. Ancak yine de dikkatli olmakta fayda var," uyarısında bulundu.