Deutsche Bank’ta maaş krizi: Yönetici maaşlarına yatırımcı itirazı
Almanya’nın en büyük finans kuruluşlarından Deutsche Bank, yönetim kurulu başkanı için hazırlanan yüksek maaş artışı planı nedeniyle yatırımcıların sert eleştirileriyle karşı karşıya kaldı. Bankanın Denetim Kurulu Başkanı Alexander Wynaendts için gündeme gelen yeni ücret paketi, Frankfurt’taki genel kurul toplantısının en tartışmalı başlıklarından biri oldu.
Bankanın hazırladığı öneriye göre Wynaendts’in sabit maaşının yüzde 21 artırılarak 1,15 milyon euroya çıkarılması planlanıyor. Bunun yanında, denetim kuruluna bağlı iki ayrı komiteye başkanlık ettiği için yıllık 250 bin euro ek ödeme yapılması da teklif edildi.
Yeni düzenlemenin kabul edilmesi halinde Wynaendts’in toplam yıllık geliri yaklaşık 1,4 milyon euroya ulaşacak. Bu rakam, önceki 950 bin euroluk seviyeye göre neredeyse yüzde 50’ye yakın artış anlamına geliyor.
Yatırımcılar ise bu artışın zamanlamasını ve büyüklüğünü sert şekilde eleştirdi. Kurumsal yönetim uzmanları, Avrupa’daki büyük bankalar ve Almanya’nın önde gelen şirketleriyle kıyaslandığında teklif edilen ücret seviyesinin dikkat çekici ölçüde yüksek olduğuna işaret etti.
“BANKAYA VE KAMUOYUNA YANLIŞ MESAJ VERİYOR”
Deka Investment bünyesinde görev yapan kurumsal yönetim uzmanı Andreas Thomae, maaş artışının hem çalışanlar hem de kamuoyu açısından olumsuz algı yaratacağını söyledi.
Thomae, “Bu artış bankaya ve kamuoyuna yanlış mesaj veriyor. Hem Alman DAX şirketleri hem de büyük Avrupa bankalarıyla karşılaştırıldığında ücret seviyesi açık şekilde fazla yüksek” değerlendirmesinde bulundu.
Söz konusu maaş paketi, perşembe günü Frankfurt’ta gerçekleştirilen yatırımcı toplantısında oylamaya sunuldu. Oylamanın sonucu piyasalar tarafından yakından takip edilirken, yatırımcı temsilcileri kurumsal yönetim ilkeleri açısından kararın önemli bir emsal oluşturacağını ifade ediyor.
DAX ŞİRKETLERİ ARASINDA ZATEN EN YÜKSEK MAAŞI ALIYORDU
Almanya’daki bireysel yatırımcı kuruluşlarından DSW tarafından yayımlanan rapora göre Wynaendts, iki yıl önce de Almanya’nın önde gelen şirketlerini kapsayan DAX endeksindeki en yüksek maaşlı yönetim kurulu başkanları arasında ilk sırada yer alıyordu.
DAX endeksi, Almanya’nın piyasa değeri en yüksek 40 büyük şirketini kapsıyor. Deutsche Bank yönetimi ise geçen ay yaptığı açıklamada, denetim kurulu üyelerinin mevcut ücret seviyelerinin artık “rekabetçi olmaktan uzaklaştığını” savundu.
Banka ayrıca, kurul komitelerine başkanlık eden isimlere düzenli ek ödeme yapılmasının uluslararası uygulamalarla uyumlu hale getirilmek istendiğini belirtti. Daha önce uygulanan “istisna” sisteminin kaldırılması da reform planına dahil edildi.
Wynaendts, yalnızca Deutsche Bank’taki göreviyle değil, aynı zamanda Air France-KLM ve Uber Technologies yönetim kurullarındaki görevleriyle de dikkat çekiyor.
65 yaşındaki Hollandalı yönetici, daha önce sigorta devi Aegon bünyesinde üst düzey yöneticilik yaptıktan sonra dört yıl önce Deutsche Bank’ın denetim kurulu başkanlığı görevine gelmişti. Mevcut görev süresi bu yılki yatırımcı toplantısıyla sona ererken, banka yönetimi Wynaendts’i dört yıllık yeni dönem için yeniden aday gösterdi.
Öte yandan Deutsche Bank geçen yıl CEO Christian Sewing ile yapılan sözleşmeyi de 2029 yılına kadar uzatmıştı. Sewing’in görev süresini tamamlaması halinde, modern Deutsche Bank tarihinde en uzun süre görev yapan genel müdürlerden biri olması bekleniyor.
