DÜNYADA GIDA SORUNU YAŞANABİLİR
Corona virüsü nedenile karantinalar ve gıda satın alımındaki paniğin ihraç eden ülkelerde bolca tahıl olmasına rağmen dünya gıda enflasyonunu arttırabileceği kaydediliyor.
Bu düşünce Dünya Gıda ve Tarım Örgütü’ne ve tarım uzmanlarına ait.
Dünya Gıda ve Tarım Örgütü’nde üst düzey ekonomist Abdolreza Abbassian, bunun için tek yapılması gerekenin büyük ithalatçıların panik satın alması yapması olduğunu kaydediyor.
Roma’dan Reuters haber ajansına konuşan Abbassian, bunun bir ihtiyacı karşılama durumu olmadığını, gıda güvenliği konusunda tavır değişikliği olduğunu kaydetti.
Abbassian, “Eğer satın alıcılar Mayıs ya da Haziran’da buğday ya da pirinç nakliyatının olmayacağını düşünürse? Bu, küresel anlamda bir gıda tedarik krizine neden olabilir” dedi.
Dünya genelinde tüketiciler Amerika’dan Singapur’a kadar marketlerde pirinçten hijyen malzemelerine kadar birçok ürün için kuyruklar oluşturdu.
Pirinç ve buğday fiyatları bazı bölgelerde yükseldi.
Fransa’da tahıl endüstrisi fabrikaları ve limanları açık tutabilmek için kamyon ve çalışacak insan sıkıntısı çekiyor.
Bazı Avrupa Birliği ülkelerince sınırlarda yürürlüğe konulan kısıtlamalar da gıda dağıtımını olumsuz etkileyen nedenlerden.
Bununla birlikte Amerikan Tarım Bakanlığı’na göre küresel buğday stoğu Haziran ayında geçen yıla oranla yaklaşık 10 milyon ton artacak.
Dünya pirinç stoğunun da geçen yıla göre 7 milyon ton artması bekleniyor.
Uzmanlar lojistiğin önemli bir problem olacağını tahmin ediyor. Uzmanlara göre asıl endişe gıdanın doğru zamanda doğru yerde olabilmesi.
Asyalı buğday ithalatçı ülkeler ki buna bölgenin en fazla buğday ithal eden ülkesi Endonezya da dahil, kargo şirketleriyle küresel tedarik konusunda görüşmeler yürütüyor.