”İki doz aşı olanların delta riski yarı yarıya düşüyor”

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, düşük gelirli ülkelerin birinci doz aşılara erişimini sağlamak için en erken Eylül ayı sonuna kadar dünya genelinde takviye aşı dozlarının uygulanmasının askıya alınması çağrısında bulundu.

Örgütün Cenevre’deki merkezinde düzenlenen basın toplantısında konuşan WHO Başkanı, bir kez daha aşıya erişimde küresel çaplı eşitsizlikleri gündeme getirdi ve şimdiye kadar dört milyar doz aşının yüzde 80’inden fazlasının yüksek gelirli ülkelerde uygulandığının altını çizdi. Tedros, bu ülkelerin dünya nüfusunun yarısından azını oluşturduğuna da dikkat çekti.

WHO Başkanı, düşük gelirli ülkelerde yaşayan milyonlarca insanın ilk doz aşılarını olmak için beklediği bu dönemde varlıklı ülkelerin bazılarının Corona virüsünün Delta varyantına karşı nüfuslarını korumak için takviye doz aşıları uygulamak için harekete geçtiğini hatırlattı.

Yoksul ülkelerin şimdiye kadar her 100 kişiye bir buçuk doz aşı uyguladığının, zengin ülkelerdeyse 100 kişi başına 100 doz aşı düştüğünün altını çizen Tedros, “Acilen bu eğilimi tersine çevirmemiz, aşıların çoğunu yüksek gelirli ülkeler yerine düşük gelirli ülkelere yönlendirmemiz gerekiyor” dedi.

”İki doz aşı olanların delta riski yarı yarıya düşüyor”

VOA Türkçe Muhabiri Barış Çimen’in aktardığı bilgilere göre İngiltere’de yapılan bir araştırmada iki doz aşı olanların delta riski yarı yarıya düşüyor.

Barış Çimen, ”Londra’da bulunan Imperial üniversitesinden bilim insanları varyantlar açısından alfanın yerini deltanın aldığı bir sürecide alan bir zaman diliminde yaptığı bir araştırmada iki aşısı olanlar arasında hastalığın bulaşma oranının %50 ila %60 arasında azaldığını buldular. Belirti göstermeyenlere göre gösterenlerin için aşının daha faydalı olduğu araştırmanın alt başlıkları arasında yer alıyor.” ifadelerini kullandı.

Çimen, ”Çıkan rakamların İngiliz Halk Sağlığı dairesinin daha önce Pfizer ve Astrazeneca için açıklamış olduğu rakamlardan daha az olduğu görülüyor. Delta varyantına ilişkin her iki aşının etkisi karşılaştırıldığında iki doz sonrası Pfizer’ınki %88, Astrazeneca’nında %67 olarak verilmişti. Araştırmacılara göre bu fark şaşırtıcıda değil endişe verici de değil. Halk Sağlığı Dairesi sadece hasta olduğu test ile sabitlenmiş denekler üzerinde çalışırken Imperial Üniversitesi rastgele herkesi kapsayan bir araştırma yaptığını açıkladı.” dedi.