Elektrikte tarihi eşik: Suudi devinden Türkiye’ye 2 milyar dolarlık enerji hamlesi
Türkiye’nin yenilenebilir enerji kapasitesini büyütmeye yönelik uluslararası iş birlikleri hız kazanırken, Suudi Arabistan merkezli Acwa Power ile yürütülen büyük ölçekli proje somut aşamaya geçti. İstanbul’da düzenlenen imza töreninde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın katılımıyla Sivas ve Karaman Taşeli bölgelerinde kurulacak güneş enerji santrallerine ilişkin anlaşmalar resmileşti.
Toplamda 2 bin megavatlık ilk faz kapsamında her iki şehirde 1000’er megavat kapasiteli güneş santralleri inşa edilecek. İnşaat sürecinin 2026 yılı içinde başlaması ve tesislerin 2028 yılı başında elektrik üretimine geçmesi planlanıyor.
TARİHE GEÇEN ELEKTRİK ALIM FİYATI
Projenin en dikkat çeken yönlerinden biri elektrik satış fiyatı oldu. Yapılan açıklamaya göre Sivas sahasında kilovatsaat başına 2,35 avro/sent, Karaman Taşeli sahasında ise 1,99 avro/sent seviyesinde fiyat üzerinde anlaşma sağlandı.
Bu rakamlar Türkiye’de şimdiye kadar kaydedilmiş en düşük yenilenebilir enerji alım fiyatları arasında yer aldı.
Belirlenen tarifeler 25 yıl boyunca sabit olacak, toplam alım garantisi ise 30 yıl sürecek. Uzmanlara göre uzun vadeli fiyat sabitlemesi yatırımcı açısından güven ortamı sağlarken, gelecekte piyasa fiyatlarının düşmesi halinde maliyet tartışmalarını gündeme getirebilir.
2 MİLYONDAN FAZLA HANEYE ELEKTRİK SAĞLANACAK
Yaklaşık 2 milyar dolar büyüklüğündeki yatırımın üretim kapasitesiyle 2 milyon 100 bin hanenin elektrik tüketimine karşılık gelen enerji üretmesi bekleniyor. Projede en az yüzde 50 yerli ekipman ve hizmet kullanım şartı uygulanacak.
Proje tamamlandığında Türkiye’nin güneş enerjisi üretim kapasitesine ciddi katkı sağlayacak ve ithal enerji bağımlılığını azaltacak.
Bu adım, iki ülke arasında 3 Şubat’ta Riyad’da imzalanan hükümetler arası anlaşmanın ilk uygulaması niteliğini taşıyor. Söz konusu anlaşma toplamda 5 bin megavat güneş ve rüzgar yatırımı içeriyor.
İKİNCİ FAZDA 3 BİN MEGAVAT DAHA GELECEK
İlk etap olan 2 bin megavatın ardından ikinci aşamada 3 bin megavatlık ek kapasite planlanıyor. Böylece Türkiye’de tek kalemde gerçekleştirilen en büyük yabancı yenilenebilir enerji yatırımlarından biri ortaya çıkacak.
Enerji Bakanlığı verilerine göre mevcut durumda Türkiye’nin kurulu elektrik gücünün yaklaşık yüzde 62’si yenilenebilir kaynaklardan oluşuyor. Ankara yönetimi 2035 yılına kadar güneş ve rüzgar enerjisinde 120 bin megavat seviyesine ulaşmayı hedefliyor.
Uzmanlar bu tür uzun vadeli anlaşmaların enerji arz güvenliği ve fiyat istikrarı açısından kritik rol oynayacağını vurguluyor.
