Emtia piyasalarında bu hafta jeopolitik gelişmeler ve Fed’in faiz indirimi fiyatlandı
Geçen hafta emtia piyasaları, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz indirimi beklentileri ve ABD Başkanı Donald Trump ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki planlanan görüşme gibi jeopolitik gelişmelerin etkisiyle şekillendi. ABD’nin tarife adımları da piyasalarda dalgalanmalara neden oldu.
Fed’in faiz indirimi sinyalleri ve jeopolitik belirsizlikler, altın ve gümüş fiyatlarını destekledi. Altının ons fiyatı %1, gümüşün ons fiyatı ise %3,5 değer kazandı. Ancak, paladyum fiyatları %6,9 düştü. Bu düşüşte, küresel arzın büyük kısmının Rusya’dan gelmesi ve ABD-Rusya görüşmelerinin yaptırımları hafifletebileceği beklentisi etkili oldu.
- Altın: ABD’nin tarife belirsizlikleri ve faiz indirimi beklentileriyle desteklendi.
- Gümüş: Güçlü talep, sanayi kullanımı ve zayıflayan dolar endeksi ile yükseldi.
- Paladyum: Rusya kaynaklı arz ve olası yaptırım hafifletme beklentileriyle değer kaybetti.
Baz Metaller ve Petrol Piyasaları
Baz metaller, ABD’nin ticaret politikaları nedeniyle dalgalı bir seyir izlese de haftayı pozitif kapattı. Bakır, çinko, alüminyum ve nikel gibi metaller değer kazandı. Brent petrol fiyatları ise, ABD ile Rusya arasında Ukrayna konusunda olası bir ateşkes beklentisi ve OPEC+ grubunun üretimi artırma kararıyla %5’lik bir düşüş yaşadı.
Tarım Ürünlerinde Karışık Seyir
Tarım emtiaları, küresel arz ve talep koşullarının etkisiyle karışık bir performans sergiledi. Buğday, mısır ve soya fasulyesi fiyatları düşerken, pirinç fiyatları Japonya’daki verim endişeleri nedeniyle yükseldi. Kahve, şeker ve kakao gibi ürünlerde ise fiyatlar artış gösterdi. Bu durum, farklı tarım ürünlerinin kendi iç dinamiklerinin piyasa fiyatlarını nasıl etkilediğini bir kez daha ortaya koydu.
