Emtia piyasalarında jeopolitik gelişmeler ve ABD verileri fiyatlamayı belirledi
Emtia piyasalarında tamamlanan haftada fiyatlamalar üzerinde ABD’de açıklanan istihdam verileri ile Venezuela’ya yönelik askeri müdahale sonrası oluşan jeopolitik risk algısı etkili oldu. Müdahalenin piyasalara doğrudan etkisi sınırlı kalsa da, küresel güvenlik ve arz endişeleri yatırımcıların odağında kalmaya devam etti.
ABD Başkanı Donald Trump, 2027 savunma bütçesinin 1,5 trilyon dolar seviyesinde olması gerektiğini belirterek, bunun ABD’nin askeri gücünü daha da artıracağını vurguladı. Trump ayrıca, Rusya ve Çin’in Grönland’daki varlığının arttığını savunarak, ada üzerindeki stratejik çıkarların ABD ulusal güvenliği açısından kritik olduğunu dile getirdi.
ABD’de tarım dışı istihdam artışı beklentilerin altında kalırken, işsizlik oranı yüzde 4,4’e geriledi. Ücret artışları sınırlı seyrederken, hizmet sektörü güçlü görünümünü korudu. Çin’de ise imalat PMI verileri yeniden büyüme bölgesine çıkarak sanayi talebine yönelik iyimserliği artırdı. Bu tablo, sanayi metalleri ve enerji fiyatlarını destekledi.
Fed’in faiz indirimlerine yönelik beklentilerin canlı kalması ve jeopolitik riskler, değerli metallere destek sağladı. Haftanın en güçlü performansı paladyumdan geldi. Bank of America’nın arz kısıtı ve Çin talebine dikkat çeken raporlarıyla paladyum, haftalık bazda en fazla yükselen değerli metal oldu. Gümüş, platin ve altın da haftayı artıda tamamladı.
Bakır başta olmak üzere baz metaller, Çin’de toparlanan imalat verileri ve yıl sonu stok yenileme süreciyle yükseliş eğilimini sürdürdü. Yapay zeka, elektrikli araçlar ve savunma sanayisine yönelik yatırımların artacağı beklentisi, metal talebine ilişkin görünümü güçlendirdi.
Brent petrol, OPEC+ arz kısıtlamaları ve Venezuela kaynaklı belirsizliklerle haftayı yükselişle tamamladı. ABD’de ham petrol stoklarının azalması da fiyatları destekledi. Doğal gazda ise ılık hava beklentileri ve zayıf talep öngörüleri fiyatların sert düşmesine yol açtı.
Tarım emtialarında hava koşulları ve küresel arz beklentileri belirleyici oldu. Buğday, mısır ve soya fasulyesi haftayı yükselişle tamamlarken, kahve ve özellikle kakao fiyatlarında sert düşüşler görüldü. Pirinçte ise küresel arz fazlası beklentisi fiyatlar üzerinde baskı oluşturdu.
