Haberler

Erdoğan ile Trump telefonda görüştü: İran ve Gazze masadaydı

Erdoğan ile Trump telefonda görüştü: İran ve Gazze masadaydı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump telefonda görüştü. Görüşmede Türkiye-ABD ilişkileri ile bölgesel ve küresel gelişmeler değerlendirildi. İran-ABD gerilimi ve Gazze'deki süreç de gündeme geldi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, görüşmenin ayrıntılarını kamuoyuyla paylaştı. Erdoğan, İran ile ABD arasındaki gerilimde diplomasinin önemini vurguladı.

Erdoğan, İran-ABD geriliminde görüşmelerin sürmesi gerektiğini belirterek Türkiye'nin barış çabalarına desteğinin devam edeceğini bildirdi.

Erdoğan ile Trump Türkiye-ABD ilişkilerini görüştü

İki lider telefon görüşmesinde Türkiye ile ABD arasındaki ilişkileri değerlendirdi. Bunun yanı sıra bölgesel ve küresel gelişmeler ele alındı.

Görüşmenin önemli gündemlerinden birini İran ile ABD arasındaki gerilim oluşturdu. Erdoğan, mevcut süreçte diplomatik imkanların azami ölçüde kullanılmasını istedi.

Ayrıca taraflar arasındaki görüşmelerin devam etmesinin önemli olduğunu ifade etti. Türkiye'nin barış girişimlerine destek vermeyi sürdüreceğini de belirtti.

Erdoğan İran-ABD geriliminde diplomasi mesajı verdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran ile ABD arasındaki gerilime ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Özellikle diplomatik kanalların açık tutulmasının önemine dikkat çekti.

Bununla birlikte Erdoğan, müzakere sürecinin devam etmesi yönündeki beklentiyi Trump'a aktardı. Türkiye'nin barış odaklı girişimlere desteğinin süreceğini söyledi.

Böylece İran-ABD hattındaki gelişmeler iki liderin görüşmesinin başlıca konuları arasında yer aldı.

Erdoğan Ortak Savunma Anlaşması'nı Trump'a anlattı

Telefon görüşmesinde bölgesel güvenlik konusu da gündeme geldi. Erdoğan, Pakistan ve Suudi Arabistan ile imzalanan Ortak Savunma Anlaşması hakkında bilgi verdi.

Türkiye, Pakistan ve Suudi Arabistan olmak üzere 3 ülkenin imzaladığı anlaşmaya dikkat çekildi.

Erdoğan, anlaşmayla bölgesel istikrar ve güvenlik için güçlü bir duruş ortaya konulduğunu ifade etti.

Böylece savunma alanındaki bölgesel iş birliği de Erdoğan-Trump görüşmesinin gündeminde yer aldı.

Erdoğan Gazze'deki ikinci aşamaya dikkat çekti

Görüşmenin bir diğer başlığı Gazze oldu. Erdoğan, Gazze barış sürecinde ikinci aşamaya geçilmesinin hedeflendiğini belirtti.

Ancak bu dönemde İsrail yönetiminin Filistinlilere yönelik eylemlerinde artış yaşandığını ifade etti.

Erdoğan, Türkiye'nin Gazze'de kalıcı barış ve yeniden imar çalışmalarına desteğini sürdüreceğini Trump'a iletti.

Ayrıca Türkiye'nin bölgedeki kalıcı barış çalışmalarına katkı sağlamaya devam edeceğini söyledi.

Türkiye Gazze'nin yeniden imarına destek verecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gazze'nin geleceğine ilişkin Türkiye'nin tutumunu da aktardı. Buna göre Ankara, kalıcı barış için atılacak adımları desteklemeyi sürdürecek.

Bunun yanında Gazze'nin yeniden imarı için yürütülecek çalışmalara da destek verilecek.

Dolayısıyla görüşmede ikili ilişkilerin yanında 3 önemli bölgesel başlık öne çıktı. Bunlar İran-ABD gerilimi, bölgesel savunma iş birliği ve Gazze süreci oldu.

İlgili Haberler

En Çok Okunanlar