Haberler

Esnafa yeni vergi düzeni geliyor: Küçük işletmeler için vergi yükümlülüğü değişiyor

Esnafa yeni vergi düzeni geliyor: Küçük işletmeler için vergi yükümlülüğü değişiyor

Cumhurbaşkanlığı tarafından onaylanan ve Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, büyükşehir belediyesi statüsüne sahip illerde nüfusu 30 bini geçen ilçelerde faaliyet gösteren mükellefler için önemli bir düzenleme yapıldı. Artık bu ilçelerdeki işletmeler basit usulden çıkacak ve gerçek usulde vergilendirilecek.

Yeni düzenleme özellikle ticaret, imalat, inşaat ve hizmet sektörlerinde faaliyet gösteren esnaf ve işletmeleri doğrudan etkileyecek. Buna göre, her türlü emtia imalatı, alım-satımı, motorlu taşıt bakım-onarım işleri, lokanta, eğlence ve istirahat işletmeleri ile şehir içi yolcu taşımacılığı yapanlar gerçek usule tabi olacak.

Karar kapsamında yalnızca gezici olarak ya da pazar takibiyle küçük çaplı perakende satış yapanlar bu düzenlemenin dışında tutulacak. Böylece, büyükşehirlerde vergi tabanının genişletilmesi ve kayıt dışılığın azaltılması hedefleniyor.

Yeni uygulama 1 Ocak 2026 tarihinde yürürlüğe girecek ve mükelleflerin vergi sistemine uyum sağlaması için bir geçiş süreci başlayacak.

İlgili Haberler

En Çok Okunanlar