Fransa’da enflasyon beklentilerin üzerinde geriledi
Fransa’da enflasyon ocak ayında beklentilerin üzerinde gerileyerek, Bölgesi’nde enflas yonun bu yıl Avrupa Merkez Bankası’nın hedefin altında kalması ihtimalini artırdı.
Insee’nin açıkladığı verilere göre Ocak ayında tüketici fiyatları, AB uyumlu ölçümle geçen yılın aynı dönemine göre sadece %0,4 yükseldi. Aralık ayında artış %0,7 seviyesindeydi. Ekonomistlerin beklentisi ise %0,6 artış yönündeydi. Bu düşüşte imalat ürünleri fiyatlarındaki gerileme etkili olurken, enerji fiyatlarının da aralık ayına kıyasla daha sert düştüğü belirtildi.
Aylık bazda tüketici fiyat endeksi %0,3 düşerken, yıllık bazda %0,3 artış kaydetti.
Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi perşembe günü toplanacak. Piyasa beklentisi faiz oranlarının sabit tutulması yönünde olsa da, enflasyonun %2 hedefinin altında kalmaya devam etmesi halinde bu yıl içinde yeni faiz indirimlerinin gündeme gelebileceği değerlendiriliyor.
