Haberler

Gökyüzünde av başladı: İran’dan ABD jetlerine ağır darbe

Gökyüzünde av başladı: İran’dan ABD jetlerine ağır darbe

ABD ile İran hattında gerilim sürerken uluslararası medyada yankı uyandıran yeni bir iddia gündeme oturdu. CNN kaynaklı habere göre, F-35 Lightning II tipi bir ABD savaş uçağı, İran hava sahasında yürüttüğü görev sırasında hasar aldı ve acil iniş yapmak zorunda kaldı.

F-35 KRİZİ: İRAN SEMALARINDA HASAR İDDİASI

ABD’ye ait beşinci nesil savaş uçağının, “aktif savaş görevi” kapsamında İran üzerinde uçuş yaptığı sırada hedef alındığı öne sürüldü. İddiaya göre uçak, İran’dan açıldığı değerlendirilen ateş sonucu zarar gördü ve görevini yarıda keserek bölgedeki bir ABD üssüne yöneldi.

İddiaya dayandırılan bilgilere göre uçak, görev esnasında aldığı hasar nedeniyle acil iniş prosedürünü devreye soktu.

Haberde yer alan ve kimlikleri açıklanmayan iki kaynağa göre olay, ABD ve İsrail’in İran’a yönelik askeri operasyonlarının devam ettiği kritik bir dönemde gerçekleşti.

CENTCOM AÇIKLADI: “UÇAK GÜVENLİ ŞEKİLDE İNDİ”

CENTCOM Sözcüsü Tim Hawkins, konuya ilişkin yaptığı açıklamada olayın doğruluğunu dolaylı biçimde teyit etti. Hawkins, söz konusu uçağın görev sırasında İran üzerinde bulunduğunu ve teknik bir durum nedeniyle iniş yapmak zorunda kaldığını ifade etti.

Hawkins, “Uçak güvenli şekilde iniş yaptı, pilotun sağlık durumu stabil ve kontrol altında” açıklamasında bulundu.

Ayrıca olayın detaylarının netleşmesi için kapsamlı bir soruşturma başlatıldığı da bildirildi.

ORTA DOĞU’DA GERİLİM TIRMANIYOR

ABD ve İsrail’in 28 Şubat’ta İran’a yönelik başlattığı askeri operasyonlar, bölgede tansiyonu zirveye taşıdı. Bu saldırılar, Washington ile Tahran arasında diplomatik temasların sürdüğü bir dönemde gerçekleşmesi nedeniyle dikkat çekti.

İran ise karşılık olarak yalnızca İsrail’i değil, ABD’nin bölgedeki askeri varlıklarını da hedef aldı. Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn’de bulunan ABD üsleri de saldırıların hedefleri arasında yer aldı.

BİLANÇO AĞIRLAŞIYOR

İranlı yetkililer, saldırıların ardından ciddi kayıplar yaşandığını duyurdu. Açıklamalara göre, üst düzey isimlerin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi hayatını kaybetti.

Ali Khamenei dahil olmak üzere birçok üst düzey yetkilinin hayatını kaybettiği belirtilirken, sivil kayıpların da yüksek olduğu ifade edildi.

Resmi verilere göre ölü sayısı 1348’i aşarken, yaralı sayısının 17 binin üzerine çıktığı bildirildi.

KRİTİK SORU: F-35’LER ARTIK HEDEFTE Mİ?

Uzmanlara göre, F-35 gibi gelişmiş teknolojilere sahip bir uçağın hasar alması iddiası, savaşın seyrine dair önemli ipuçları taşıyor. Bu durum, İran’ın hava savunma kapasitesi ve bölgedeki askeri dengeler açısından yeni tartışmaları beraberinde getirdi.

İlgili Haberler

En Çok Okunanlar