Güneş panelleri enerji faturalarımızı sıfırlayacak
Editör: Mücahit Enes Sevinç
Yenilenebilir Enerji dosyası kapsamında önceki yazımızda yenilenebilir enerjilerin dünyada ve Türkiye’deki genel görünümü ile gelecekteki yerlerine ilişkin beklentileri ele almıştık.
Serinin ikinci yazısında, gerek maliyet gerek verimlilik bakımından yenilenebilir enerji türleri arasında öne çıkan ”Güneş Enerjisi Sistemleri”ne (GES) dair merak edilenleri sizler için derledik.
Rusya’nın Ukrayna işgali ile birlikte tırmanan küresel enerji kriziyle, dünya genelinde enerji maliyetlerinde ciddi artışlar yaşanıyor. Maliyetlerdeki bu artış gerek üretici ve sanayiciyi gerekse tüketiciyi doğrudan ve dolaylı yoldan etkiliyor. Avrupa başta olmak üzere birçok ülkede enerjideki maliyet artışları bazı fabrikaları kapanma noktasına getirirken, yüksek enflasyon ve resesyon endişelerini de tetiklemeye devam ediyor.
Yaşanan kriz, alternatif enerji sistemlerine duyulan ihtiyacı bir kez daha gündeme taşımış durumda. Yenilenebilir enerji alanında, özellikle daha kolay ulaşılabilir olması nedeniyle güneş enerjisi sistemleri (GES) ön plana çıkıyor.
GES’ler tam olarak nasıl elektrik üretiyor?
Utku Korkmaz GES’lerin elektrik üretebilmesi için ilk olarak güneş paneli ve inverter gerektiği bilgisini veriyor. Güç dönüştürücü ya da çevirici olarak da adlandırılan inverterlar, elektriksel bir gücü dönüştürmek için kullanılıyor.
Korkmaz, sistemin çalışma prensibinin detaylarını şöyle özetliyor:
“Güneş panelinden alınan DC gerilim (Doğru akım), inverterla birlikte AC gerilim (Alternatif akım) yani şebeke gerilimine çevriliyor. Önce iç tüketime aktarılan elektriğin fazlası ise şebekeye aktarılıyor.”
Fazla elektrik şebekeye nasıl satılıyor?
Solar Çatı CEO’su Utku Korkmaz, GES’lerde üretilen elektriğin fazlasının, dağıtım şirketleriyle yapılan mahsuplaşma sonucunda satılabilmesinin mümkün olduğunu belirterek şöyle devam ediyor:
“’Enerji Piyasası Denetleme Kurumu’nun (EPDK) üç ayda bir belirlediği elektrik fiyat tarifesi üzerinden yapılan ödemeleri şu şekilde ifade edebiliriz: Sizin o ay harcadığınız elektrik 1000 lira ama ürettiğiniz elektrik 1500 lira. Bu durumda mahsuplaşmayla birlikte dağıtım şirketi sizlere o aradaki farkı hesaplayıp ödüyor. Ya da fazlasını harcadığınızda siz onlara ödeme yapıyorsunuz.’’
Bir çatı ges’in yatırım-kazanç süresi ne?
Çatı GES’in yatırım-kazanç süresine ilişkin soruya Korkmaz, ‘’Bir evin aylık elektrik giderinin 1500 TL olduğunu farz edelim. Bu sistem için gerekli çatı alanı 50 metrekare iken Ocak ayında belirlenen fiyat tarifesi doğrultusunda, aylık kazancı 1517 TL oluyor. Bu sistem 5 kWe’lik bir sistem olup kurulumu, KDV dahil 11 bin dolar civarında. Kurulan bu sistemin geri dönüş süresi ise, 6.9 yılda gerçekleşiyor.’’ yanıtını veriyor.
Korkmaz, yatırım-kazanç oranının güneş ışınlarının daha az ya da daha çok vurmasına bağlı olarak netleştiğini söyleyerek bu ölçümlerin uzmanlar tarafından belirlendiğini ifade ediyor.
Maddi kazancın yanı sıra yenilenebilir enerjinin çevreye kazancı da oldukça büyük. Konuyla ilgili verilere göre bu sistemler sayesinde yılda 3.22 tonluk karbon salınımının önüne geçiliyor.
Her eve GES kurulabilir mi?
Solar Çatı CEO’su Utku Korkmaz, GES sistemlerinin müstakil yapılarda çok rahat kurulabileceğini dile getirerek, ‘’Ön şart olarak evin kendi müstakil çatısı ve yapı ruhsatı olmalı, yine evin kendi elektrik aboneliği de olmalı. Bunları apartman veya dikey yapılarda düşünmek zor ancak sitelerin ortak alanlarında kullanım yapılabilir’’ ifadelerini kullanıyor.
Güneş panelleri bakımı ve verimliliği
Utku Korkmaz’ın verdiği bilgilere göre güneş panellerinin bakımının 6 veya 12 ayda bir yapılması yeterli. Panellerdeki yeni teknolojilerle birlikte sistemler hem daha dayanıklı hem de daha verimli hale geliyor. Verimlilik oranı her sene yüzde 1 civarında düşüş kaydetse de bunun maliyeti çok etkilemediği belirtiliyor.
“Elektrik üretimindeki verimlilik, türkiye’nin en kuzeyinde bile Almanya’nın herhangi bir yerinden %30 fazla”
Solar Çatı CEO’su, Türkiye’nin güneş alma potansiyeli açısından oldukça iyi bir konumda olduğu ve GES’lerin giderek yaygınlaşacağı görüşünde.
Türkiye’nin, Avrupa’nın birçok ülkesine göre iyi güneş aldığını ve verimlilik konusunda iyi bir noktada olduğunu söyleyen Utku Korkmaz, ‘’Elektrik üretimindeki verimlilik, Türkiye’nin en kuzeyinde bile Almanya’nın herhangi bir yerinden yüzde 30 daha fazla” sözleriyle bu durumu açıklıyor.
Türkiye’de GES’lerin geleceği
Korkmaz, GES’lerin geleceği konusunda oldukça iyimser. Kullanıcıların geleceği deplanlayarak hareket etmesi gerektiğinin altını çizen Korkmaz, şunları söylüyor:
Hem elektrik hem akaryakıt masrafını sıfırlamak mümkün
‘’İşletmeler, gelecekte gelirleriyle değil giderleriyle rekabet edecek’’
Regülasyon ve izin süreçleri
‘’Savaş, doğal afet ve acil durumlarda solar bataryalar hayat kurtarıyor’’