Hazine’nin üç aylık iç borçlanma planı açıklandı
Hazine ve Maliye yönetimi, 2026 yılının ilk çeyreğine yönelik borç geri ödeme programı ile finansman stratejisini kamuoyuyla paylaştı. Açıklanan plana göre üç aylık dönemde hem iç hem de dış borç servisinde yoğun bir takvim öne çıkarken, borçlanma tarafında da güçlü bir ihraç programı uygulanacak.
Şubat ayında toplam 773,3 milyar liralık borç ödemesi yapılması planlanırken, bunun 656,6 milyar lirası iç borç, 116,8 milyar lirası ise dış borç yükümlülüklerinden oluşuyor. İç borç servisinde anapara geri ödemeleri 501,8 milyar lira, faiz ödemeleri ise 154,8 milyar lira seviyesinde öngörüldü. Aynı dönemde 525,3 milyar liralık yeni iç borçlanma hedefi belirlendi.
MART AYINDA FAİZ YÜKÜ DİKKAT ÇEKTİ
Mart takviminde toplam geri ödeme tutarı 426,1 milyar lira olarak hesaplandı. Bu tutarın 389,8 milyar lirası iç borç kalemlerinden, 36,3 milyar lirası ise dış borç servisinden oluşuyor. İç borç tarafında 188,3 milyar lira anapara geri ödemesi yapılacakken, faiz giderlerinin 201,5 milyar liraya ulaşması bekleniyor. Mart ayı için planlanan iç borçlanma tutarı ise 311,8 milyar lira oldu.
NİSAN’DA BORÇ SERVİSİ YENİDEN YÜKSELİYOR
Nisan ayında toplam borç geri ödemesinin 590,7 milyar liraya çıkması öngörülüyor. Bu rakamın 492,9 milyar lirası iç borç, 97,9 milyar lirası ise dış borç ödemelerinden oluşacak. İç borç servisinde 294,5 milyar lira anapara, 198,4 milyar lira faiz ödemesi planlandı. Nisan dönemi için öngörülen iç borçlanma miktarı da 443,6 milyar lira seviyesinde açıklandı.
ŞUBAT AYI İHRAÇ TAKVİMİ YOĞUN
Şubat programında döviz, TL ve altına dayalı enstrümanlar öne çıktı. Ayın ilk günlerinde bir yıl vadeli dolar cinsi devlet tahvili ve aynı vadede kira sertifikası doğrudan satış yöntemiyle yatırımcıya sunulacak. Her iki enstrümanda da altı ayda bir gelir ödemesi yapılacak.
Ay ortasında TLREF’e bağlı dört yıl vadeli tahvil ile beş yıl vadeli sabit kuponlu tahvil yeniden ihraç edilecek. Bunun yanında kısa vadeli hazine bonosu, beş yıl vadeli kira sertifikası, iki yıl vadeli sabit kuponlu tahvil ve TÜFE’ye endeksli beş yıl vadeli tahvil de ihaleler yoluyla piyasaya verilecek.
Şubat programının dikkat çeken başlıklarından biri de altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihracı oldu. Yaklaşık bir buçuk yıl vadeli bu enstrümanlarda da yatırımcıya altı ayda bir ödeme yapılacak.
MART VE NİSAN’DA ÇEŞİTLİ BORÇLANMA ARAÇLARI DEVREDE
Mart ayında kısa vadeli hazine bonosu, enflasyona endeksli uzun vadeli tahvil, sabit kuponlu iki ve beş yıl vadeli tahviller ile TLREF bağlantılı kira sertifikası ihraçları planlandı. Ayrıca altına dayalı borçlanma araçları da takvimde yer aldı.
Nisan programında ise iki yıl vadeli kira sertifikası, beş yıl vadeli sabit getirili tahvil, TLREF’e endeksli dört yıl vadeli tahvil ve TÜFE’ye bağlı beş yıl vadeli tahvil öne çıktı. Döviz cinsi bir yıl vadeli tahvil ve kira sertifikası ile altın tahvili ihracı da program kapsamına alındı.
Bu yoğun borçlanma takvimi, yılın ilk çeyreğinde finansman ihtiyacının çok yönlü araçlarla karşılanacağını ortaya koydu.
