Haberler

İhracatta güçlü yükseliş: İstanbul’dan 193 ülkeye 7,5 milyar dolarlık satış

İhracatta güçlü yükseliş: İstanbul’dan 193 ülkeye 7,5 milyar dolarlık satış

İstanbul İhracatçı Birlikleri (İİB), 2026'nın ilk yedi ayında ihracatını artırdı. Birliklerin toplam dış satımı 7 milyar 547 milyon dolara ulaştı. İİB'nin ocak-temmuz ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,9 arttı.

Birlik bünyesinde yedi ihracatçı birliği bulunuyor. Ayrıca farklı şehirlerden 20 bini aşkın firma İİB çatısı altında faaliyet gösteriyor.

İİB 193 ülkeye 7,5 milyar dolarlık ihracat yaptı

İİB üyeleri ocak-temmuz döneminde 193 ülkeye ürün gönderdi. Böylece Türkiye ihracatındaki yüzde 5,4'lük pay korundu.

Bununla birlikte yalnızca temmuz ayında 1 milyar 107 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi.

Ülke bazında ilk sırayı ABD aldı. ABD'ye yapılan ihracat 463 milyon dolar olarak kaydedildi.

Bu pazarda hububat, bakliyat ve yağlı tohum ürünleri öne çıktı. Ayrıca şekerli mamuller ile kağıt ve karton ürünleri ihraç edildi.

İİB ihracatında Avrupa Birliği ilk sırada

ABD'yi Birleşik Krallık, Almanya, Norveç ve Irak takip etti. Ancak ülke gruplarında en büyük pazar Avrupa Birliği oldu.

AB ülkelerine ihracat yüzde 5,2 artarak 1 milyar 889 milyon dolara çıktı.

Bunun yanında Afrika ülkelerine yapılan ihracat yüzde 7,2 yükseldi. Uzak Doğu'daki artış ise yüzde 32,8 olarak gerçekleşti.

Bağımsız Devletler Topluluğu'na ihracat da yüzde 1,2 arttı.

En güçlü bölgesel artış yüzde 32,8 ile Uzak Doğu ülkelerinde kaydedildi.

İhracatçılar için yeni pazarlara yönelik çalışmalar sürecek

İİB Koordinatör Başkanı Erkan Özkan, pazar çeşitliliğinin artırılmasına yönelik çalışmaları değerlendirdi.

Özkan, mevcut pazarlardaki konumun güçlendirilmesini hedeflediklerini bildirdi. Ayrıca ihracatçıların yeni pazarlara ulaşmasının destekleneceğini belirtti.

Bu kapsamda temmuz ayında Birleşik Krallık-Londra Ticaret Heyeti düzenlendi. Program mobilya, ev tekstili ve halı sektörlerini kapsadı.

Heyet, Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda gerçekleştirildi. Organizasyonda TİM ve İstanbul İhracatçı Birlikleri de yer aldı.

Önümüzdeki dönemde eğitim ve ticaret heyeti faaliyetleri devam edecek. Ayrıca yeni pazar geliştirme çalışmalarının sürdürülmesi planlanıyor.

İlgili Haberler

En Çok Okunanlar