İngiltere Başbakanı Starmer: AB tek pazarıyla uyum seçeneği masada
İngiltere Başbakanı Keir Starmer, ülkesinin Avrupa Birliği (AB) ile ilişkilerinde tek pazarla daha yakın bir uyumu “konu bazlı” ve “sektör bazlı” olarak değerlendirmesi gerektiğini söyledi. Starmer, bunun İngiltere’nin ulusal çıkarlarına hizmet ettiği alanlarda daha ileri adımların da gündeme gelebileceğini vurguladı.
BBC’de katıldığı programda konuşan Starmer, İngiltere ile AB arasındaki ilişkilerin son on yılın en güçlü döneminde olduğunu belirterek, “Bence daha yakın olmalıyız ve eğer tek pazarla daha ileri bir uyum ulusal çıkarımıza hizmet ediyorsa, bunu değerlendirmeli ve gerekirse o noktaya kadar gitmeliyiz” dedi. Starmer, “Ulusal çıkarlarımız açısından daha ileri gitmenin gerekli olduğunu düşünüyorum” ifadesini kullandı.
İngiltere’nin 2016’daki referandumla AB’den ayrılma kararı aldığını hatırlatan Starmer, son dönemde Londra ile Brüksel arasında somut ilerlemeler kaydedildiğine dikkat çekti. Buna göre taraflar; 2027’den itibaren İngiliz öğrencilerin Erasmus+ değişim programına yeniden katılmasını, elektrik piyasalarının entegrasyonuna yönelik görüşmelerin başlatılmasını ve gıda-içecek ticaretine ilişkin bir anlaşmanın tamamlanmasını kararlaştırdı.
Starmer, “Söylemek istediğim şu: Tek pazarla uyum konusunda, aynı yaklaşımı benimseyebileceğimiz ve bunun bizim çıkarımıza olup olmadığını değerlendirmemiz gereken başka alanlar da var” diyerek, sürecin “konu konu, sektör sektör” ele alınması gerektiğini vurguladı.
Muhalefetteki Muhafazakâr Parti ise Starmer’ın açıklamalarına sert tepki gösterdi.
Parti adına konuşan Priti Patel, hükümetin yaklaşımını eleştirerek, “İşçi Partisi’nin Brexit ihaneti her geçen gün daha da netleşiyor. Keir Starmer, parti içindeki baskıları yatıştırmak için tek pazarla uyum arayışına giriyor; bu da düzenlemeleri gevşetme ve kendi ticaret anlaşmalarımızı yapma özgürlüğümüzden vazgeçmek anlamına geliyor” dedi.
