Haberler

İran-İsrail savaşında 11. gün: İsrail de Fordo'yu vurdu! İran'dan peş peşe misillemeler

İran-İsrail savaşında 11. gün: İsrail de Fordo'yu vurdu! İran'dan peş peşe misillemeler

İsrail ve İran arasındaki gerilim 11. gününde karşılıklı saldırılarla daha da tırmandı. ABD'nin desteğini alan İsrail ordusu, İran’ın stratejik noktalarını hedef aldı. Gece yarısı düzenlenen hava saldırılarında Tahran’daki Şehit Beheşti Üniversitesi, Evin Hapishanesi ve Fordo Nükleer Tesisi’ne giden yollar bombalandı.

“GECE YARISI ÇEKİCİ” OPERASYONU: TRUMP’TAN SERT MESAJ

İran’ın nükleer tesislerine yönelik saldırıyı bizzat duyuran eski ABD Başkanı Donald Trump, “İran’ın elindeki bombayı aldık” diyerek operasyonun başarıyla tamamlandığını açıkladı. Operasyonun adının "Gece Yarısı Çekici" olduğunu söyleyen Trump, açıklamasında rejim tartışmasına da değindi:

“Eğer mevcut İran rejimi, İran’ı yeniden büyük yapamıyorsa neden bir rejim değişikliği olmasın?” dedi.

NETANYAHU’DAN ÖVGÜ: “TARİHİ BİR OPERASYON”

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD ordusunun İran’a yönelik operasyonunu överek “Fordo’ya büyük zarar verildi” ifadesini kullandı. Netanyahu, Trump için ise “Büyük liderimiz” nitelemesini yaptı.

“Yıpratma savaşına sürüklenmeyeceğiz ancak hedeflerimize ulaşmadan bu operasyonu sonlandırmayacağız” diyen Netanyahu, saldırıların süreceğinin sinyalini verdi.

İRAN’DAN MİSİLLEME: YÜZLERCE CAN KAYBI

İsrail’in saldırılarına yanıt gecikmedi. İran ordusu, Tel Aviv ve çevresini hedef alan hava saldırıları düzenlerken, İran Sağlık Bakanlığı, 21 Haziran itibarıyla yaşanan saldırılarda 430 sivilin hayatını kaybettiğini, 3 bin 500’den fazla kişinin ise yaralandığını açıkladı.

İsrail tarafı da misilleme saldırılarında 24 kişinin öldüğünü, 1272 kişinin yaralandığını bildirdi.

“ABD ÜSLERİ ARTIK MEŞRU HEDEFLER”

İran Ulusal Güvenlik Konseyi Sekreteri ve Hamaney’in danışmanı Ali Şemhani, saldırılarda ABD askeri üslerinin doğrudan rol oynadığını savunarak, bu üslerin “meşru hedef” haline geldiğini belirtti.

12:42 – SİYASİ TUTUKLULARIN BULUNDUĞU EVİN HAPİSHANESİNE DRONE SALDIRISI

Tahran’daki Evin Hapishanesi, sabah saatlerinde drone ile düzenlenen saldırının hedefi oldu. Fars Haber Ajansı, hapishanenin ana giriş kapısının vurulduğunu bildirirken, saldırıya ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

İsrail dış istihbarat servisi MOSSAD, saldırıya ait görüntüleri sosyal medya platformu X üzerinden paylaşarak operasyona dair ilk görsel teyidi sundu. Evin, İran'daki en bilinen siyasi mahkum cezaevlerinden biri olarak öne çıkıyor.


12:40 – TAHRAN’DA ELEKTRİK ALTYAPISI VURULDU

İsrail’in Tahran’a düzenlediği hava saldırılarında, şehrin ana elektrik sağlayıcısına ait tesisin zarar gördüğü açıklandı. İran medyası, altyapıya verilen hasar nedeniyle Tahran genelinde elektrik kesintileri yaşandığını duyurdu.

Öte yandan İsrail Elektrik Şirketi, İran’ın sabah saatlerinde gerçekleştirdiği füze saldırılarında ülkenin güneyindeki stratejik bir enerji tesisinin de isabet aldığını belirtti.


12:38 – KREMLİN: “İRAN’IN NEYE İHTİYACI OLDUĞUNA BAKARIZ”

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, İran-İsrail gerilimine dair yaptığı açıklamada, Rusya’nın pozisyonunun İran’ın taleplerine bağlı olduğunu söyledi.

“Arabuluculuk teklif ettik. Bu da bir destek şeklidir. Ancak ilerleyen süreçte atacağımız adımlar, İran'ın ihtiyaçlarına göre şekillenecektir” ifadelerini kullandı.


12:35 – HAMANEY’DEN PUTİN’E DESTEK MEKTUBU

İranlı kaynaklar, İran lideri Ayetullah Ali Hamaney’in, Moskova’ya resmi temaslarda bulunmak üzere giden Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi aracılığıyla Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e mesaj ilettiğini aktardı.

Mesajda, İran’ın daha güçlü ve somut destek beklediği belirtilirken, Rusya’nın bugüne kadarki tutumundan memnuniyet duyulmadığı ifade edildi. Yardımın içeriğine dair ayrıntı ise verilmedi.


12:29 – MECLİSTEN BÜYÜK ADIM: NÜKLEER AJANSLA İŞBİRLİĞİ ASKIDA

İran Parlamentosu'na, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) ile iş birliğinin durdurulmasına ilişkin yasa tasarısı sunuldu.

Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, “UAEA, bağımsızlığını yitirmiş ve siyasi baskı aracı haline gelmiştir” diyerek, kurumdan somut güvence alınana kadar iş birliğinin askıya alınması gerektiğini savundu.

12:24 – İSRAİL’İN GÜNEYİNDE ELEKTRİK KESİNTİLERİ

İran’ın sabah gerçekleştirdiği füze saldırılarında, İsrail’in güneyinde bulunan önemli bir enerji santralinin yakınlarına isabet oldu. İsrail Enerji Bakanı Eli Cohen, 8 bin hanenin elektriksiz kaldığını ve ekiplerin arızaları gidermek üzere sahada olduğunu söyledi.

Saldırılarda en çok etkilenen yerleşim birimlerinden biri Usdud (Aşdod) kenti olarak açıklandı. İran’ın sabah saatlerinden itibaren üç ayrı saldırı düzenlediği belirtildi.

12:11 – İSRAİL SAVUNMA BAKANI: “BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ ŞİDDETTE SALDIRIYORUZ”

İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz, Tahran’daki rejim merkezlerine yönelik saldırıların şimdiye kadarki en yoğun operasyonlardan biri olduğunu söyledi.

“Tüm askeri hedeflere ulaşılana kadar saldırılar kararlılıkla sürecek” diyen Katz, operasyonun sonuçlarına dair görüntülerin de kısa sürede kamuoyuyla paylaşılacağını duyurdu.

12.05 – FORDO TESİSİNE GİDEN YOL VURULDU

İran’ın Kum kentinden yetkililer, İsrail’in Fordo Nükleer Tesisi’ni hedef aldığını bildirdi. İsrail basını ise saldırının doğrudan tesise değil, tesise giden yola yönelik olduğunu aktardı.

Ayrıca İsrail, Tahran’daki Evin Hapishanesi ile Şehit Beheşti Üniversitesi’ni de bombaladı. Yerel makamlar, bölgedeki yerleşim alanlarının ciddi risk altında olmadığını belirtti.

11:56 – İSRAİL’İN KUZEYİNDE SİRENLER YENİDEN DEVREDE

İsrail’in kuzey şehirlerinde sabah saatlerinde hava saldırısı uyarı sistemleri devreye girdi. AFP'nin geçtiği bilgiye göre, kentlerde sirenler çalmaya başladı ve vatandaşlara sığınaklara inme çağrısı yapıldı.

İsrail ordusu, İran’dan fırlatıldığı değerlendirilen füzelerin durdurulması için hava savunma sistemlerinin aktif olduğunu açıkladı.

11.50 – TAHRAN’A “GÖRÜLMEMİŞ YOĞUNLUKTA” SALDIRI

İsrail Savunma Bakanı, İsrail ordusunun Tahran’ın merkezindeki hedeflere olağanüstü yoğunlukta saldırılar düzenlediğini açıkladı.

İran Devrim Muhafızları, taktiksel değişikliğe giderek İsrail’in Tel Aviv, Hayfa ve diğer stratejik bölgelerine saldırı başlattıklarını duyurdu.

Patlama sesleri Tahran’ın kuzeyinde de duyuldu. Elektrik şebekesi hedef alınsa da geniş çaplı kesinti yaşanmadı.

İran devlet televizyonunun teknik binası da saldırılarda isabet aldı.

11.15 – 35 DAKİKA BOYUNCA SİRENLER SUSMADI

İran’ın füze saldırısı sonrası İsrail genelinde 35 dakika boyunca kesintisiz alarm çaldı. Bu sürenin İsrail tarihinde bir ilk olduğu ifade edildi.

Safed’e isabet eden füzeler bölgede yangına yol açtı. İsrail Elektrik Şirketi’ne ait altyapının hasar aldığı ve bazı kesintilerin yaşandığı bildirildi.

10.20 – HAYFA HEDEFTE, 15 FÜZE FIRLATILDI

İran, Hayfa’ya yönelik füze saldırısı düzenledi. İsrail ordusu, hava savunma sistemlerini devreye sokarken, Kudüs semalarında füze hareketliliği gözlemlendi.

Aşdod bölgesi de füzelerden etkilendi. İran tarafından 15 füze fırlatıldığı, pek çok noktada şarapnel parçalarının bulunduğu belirtildi.

09.30 – İSRAİL 6 HAVALİMANINA SALDIRDI

İsrail ordusu, İran’ın doğusunda, batısında ve merkezindeki altı havalimanını hedef aldığını açıkladı. Özellikle Kirmanşah’taki askeri üsse yönelik operasyonun görüntüleri kamuoyuyla paylaşıldı.

09.15 – “BU SAVAŞI BİTİRECEK OLAN BİZİZ”

İran Silahlı Kuvvetleri Merkez Komutanlığı Sözcüsü, yayımladığı videoda ABD’nin çatışmaya dahil olmasının meşru hedef yelpazesini genişlettiğini söyledi.

“Trump bu savaşı başlatmış olabilir ama bitiren biz olacağız” ifadesiyle sert bir mesaj verdi.

08.40 – İRAN: “AMERİKALILAR CEVABINI ALACAK”

İran Ordu Komutanı Muhammed Hatemi, Amerikalıların İran’a yönelik her hamlesine geçmişte olduğu gibi kararlı yanıt verildiğini hatırlatarak, “Bu kez de aynısı olacak” dedi.

İran Dışişleri Bakanı Arakçi ise Moskova’da Rus mevkidaşlarıyla kriz yönetimi için görüşmelere başladı. Aynı saatlerde, Yazd’da 10 Devrim Muhafızı’nın hayatını kaybettiği bildirildi.

07.50 – KİRMANŞAH SALDIRI ALTINDA, MOSSAD AJANI İDAM EDİLDİ

İsrail ordusu, Kirmanşah’taki askeri tesislere hava saldırısı düzenledi. İran’dan yapılan açıklamada, Mossad ile iş birliği yaptığı iddia edilen Muhammedemin Sayeşte adlı kişinin idam edildiği bildirildi.

Tesnim Ajansı, Sayeşte’nin 2023 sonlarında tutuklandığını ve Mossad’ın siber ekibiyle bağlantılı olduğunu yazdı.

05.00 – GECE BOYUNCA BOMBARDIMAN

İsrail’in hava saldırıları gece boyunca sürdü. Tahran, Kereç, Şiraz ve Yezd şehirlerinde hava savunma sistemleri etkinleştirildi. Kereç’te büyük bir patlama sesi duyulduğu belirtildi.

03.10 – TEL AVİV’DE SİRENLER: BALİSTİK FÜZE ALARMI

İran, İsrail’e yönelik misilleme saldırılarını artırdı. Başkent Tel Aviv’de sirenler çaldı. İsrail hava savunma sistemleri, İran’ın balistik füzelerine karşılık vermeye çalıştı.

03.00 – İSRAİL’DEN DRONE VE FÜZE OPERASYONU

İsrail ordusu, İran’ın Markazi bölgesi başta olmak üzere birçok noktaya drone saldırısı düzenledi. Tahran’ın güneydoğusundaki Parçin Askeri Üssü, batısındaki Karaj, İsfahan, Tebriz, Savucbulak ve Kirmanşah kentlerinde şiddetli patlamalar rapor edildi.

01.00 – ABD VATANDAŞLARINA KÜRESEL GÜVENLİK UYARISI

ABD Dışişleri Bakanlığı, İran operasyonunun ardından, yurt dışındaki Amerikan vatandaşlarına yönelik küresel güvenlik uyarısı yayınladı. Uyarıda, riskli bölgelerden uzak durmaları ve dikkatli olmaları tavsiye edildi.

00.30 – BOMBARDIMAN UÇAKLARI ÜSLERİNE DÖNÜYOR

ABD’nin İran’daki nükleer tesisleri hedef alan B-2 hayalet bombardıman uçakları, görevlerini tamamlayarak Missouri’deki Whiteman Hava Üssü’ne iniş yaptı. En az yedi uçağın güvenli şekilde üsse döndüğü belirtildi.

00.10 – TRUMP’TAN ATEŞLİ MESAJ: “REJİM DEĞİŞİKLİĞİ NEDEN OLMASIN?”

ABD Başkanı Donald Trump, operasyon sonrası yaptığı açıklamada, İran’daki hedeflerin “muazzam ölçekte” vurulduğunu belirtti.

“Ordumuz ustalıkla hareket etti. İran rejimi ülkesini yeniden büyük yapamıyorsa, neden rejim değişikliği olmasın?” diyerek dikkat çeken bir mesaj verdi.

İlgili Haberler

En Çok Okunanlar