Haberler

İran’dan ABD’ye nükleer dosyada müzakere sinyali

İran’dan ABD’ye nükleer dosyada müzakere sinyali

İran’da nükleer dosya yeniden diplomasi masasının merkezine oturdu. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarına dayandırılan bilgilere göre yönetim, Washington hattında yeni bir temas sürecine hazırlanıyor.

TAHRAN’DAN DİPLOMATİK HAMLE

İran basınına yansıyan haberlerde, Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın nükleer program başlığı altında ABD ile temas kurulması yönünde resmi yönlendirmede bulunduğu aktarıldı. Tahran merkezli SNN, yönetim katında diplomatik kanalların yeniden açılması için sürecin başlatıldığını duyurdu.

Bu adım, son aylarda yükselen bölgesel tansiyonun ardından gelen en dikkat çekici diplomatik sinyal olarak değerlendiriliyor.

GÖRÜŞMELERDE ÖNE ÇIKAN İSİMLER

İran’a yakınlığıyla bilinen Tasnim’e konuşan kaynaklar, olası müzakere trafiğinin dış politika düzeyinde yürütüleceğini belirtti. Buna göre İran kanadında Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, ABD tarafında ise özel temsilci Steve Witkoff isminin öne çıktığı ifade ediliyor.

Diplomatik temasların çerçevesinin, yaptırımların hafifletilmesi ve nükleer faaliyetlerin sınırlandırılması ekseninde şekillenmesi bekleniyor.

[related_post id="114725" title="Trump yönetimi İran ile müzakereye açık olunduğu mesajını verdi"]

“TEMKİNLİ AMA AÇIK” MESAJI

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, yaptığı değerlendirmede sürecin aceleye getirilmeyeceğini vurguladı. Tahran yönetiminin önceliğinin yaptırımların kaldırılması ve ulusal çıkarların korunması olduğunu belirten Bekayi, müzakere zemininin teknik ve siyasi boyutlarıyla ayrıntılı biçimde incelendiğini kaydetti.

Tahran yönetimi, görüşmelere kapıyı kapatmamakla birlikte süreci “zamanlama ve güven” ekseninde ele alıyor.

WASHINGTON CEPHESİNDE HAZIRLIK

ABD basınında yer alan analizlerde, Beyaz Saray’ın yeni bir temas turuna sıcak baktığı ifade ediliyor. Axios’ta yer alan haberde, Donald Trump yönetiminin kısa süre içinde görüşme zeminine açık olduğu öne sürüldü.

Bu diplomatik hareketlilik, 2025’te yaşanan askeri gerilimler sonrası iki ülke arasında ilk ciddi yumuşama sinyali olarak yorumlanıyor.

UMUTLAR YİNE MASKAT HATTINDA

İran ile ABD daha önce Umman arabuluculuğunda dolaylı görüşmeler yürütmüştü. Görüşme turlarının çoğu Maskat’ta gerçekleştirilmiş, ancak artan güvenlik krizleri nedeniyle süreç sekteye uğramıştı.

Diplomatik kanalların yeniden devreye girmesi, Tahran–Washington hattında güven inşasının yeniden başlaması anlamına gelebilir.

GÜVEN KRİZİ VE BEKLENTİLER

İran tarafı, ABD ve Avrupa’dan “samimi ve gerçekçi adımlar” beklediğini yinelerken, aşırı taleplerin süreci tıkadığını savunuyor. Tahran yönetimi, yaptırım dosyası çözülmeden kapsamlı bir ilerlemenin zor olacağı görüşünde.

ABD tarafında ise nükleer faaliyetlerin denetlenmesi ve bölgesel güvenlik başlıklarının paketin parçası olması gerektiği dile getiriliyor. Washington cephesinde diplomasi ile baskı unsurlarının birlikte kullanılacağı bir strateji öne çıkıyor.

İlgili Haberler

En Çok Okunanlar