İran’dan Hürmüz mesajı: Tam açılma ABD’nin adımlarına bağlı
İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Kazım Garibabadi, Umman ile Hürmüz Boğazı’na ilişkin yürütülen müzakerelerde anlaşma taslağının son aşamaya geldiğini açıkladı. Garibabadi, üzerinde uzlaşılan deniz güzergâhının kalıcı değil, 2 ila 4 ay süreyle uygulanması planlanan geçici bir rota olduğunu söyledi.
İran resmi haber ajansı IRNA’ya konuşan Garibabadi, Hürmüz Boğazı’nda deniz trafiğinin yeniden düzenlenmesine yönelik çalışmaların Umman ile koordinasyon içinde sürdürüldüğünü belirtti. Hazırlanan planın ilk etapta geçici olarak uygulanacağını ifade eden Garibabadi, bu sürenin sonunda ikinci aşamaya geçilmesi için yeni bir siyasi karar alınması gerekeceğini kaydetti.
Garibabadi, kamuoyunda oluşan beklentilerin aksine söz konusu anlaşmanın Hürmüz Boğazı’nın tamamen açılması anlamına gelmediğini vurguladı. Boğazın tam kapasiteyle yeniden açılmasına ilişkin kararın, yalnızca İran ve Umman arasındaki mutabakata değil, ABD’nin bölgedeki tutumuna ve atacağı adımlara da bağlı olacağını söyledi.
İranlı yetkili, geçici güzergâhın uygulanmasının deniz trafiğini kademeli şekilde normalleştirmeyi amaçladığını belirtirken, Hürmüz Boğazı’ndaki nihai düzenlemelerin bölgedeki güvenlik koşulları ve diplomatik gelişmelere göre şekilleneceğini ifade etti.
