İSO Başkanı Bahçıvan’dan sanayici için acil kredi paketi çağrısı

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, sanayi sektörünün finansmana erişimde ciddi sorunlar yaşadığını belirterek, sanayicilere yönelik özel bir kredi paketinin vakit kaybetmeden devreye alınması gerektiğini söyledi.

İSO Meclisinin haziran ayı olağan toplantısında konuşan Bahçıvan, yüksek finansman maliyetleri ve krediye erişimde yaşanan güçlüklerin üretim, yatırım ve ihracat üzerinde baskı oluşturduğunu ifade etti.

Sanayicilerin finansman sıkıntısına dikkat çeken Bahçıvan, “Sanayicilerimiz için çok özel bir kredi paketine ivedilikle ihtiyaç duyuyoruz. Bu konuda gerekli adımların vakit kaybetmeden atılmasını tüm sanayicilerimiz adına talep ediyoruz.” dedi.

Türkiye’nin sürdürülebilir büyümesi ve rekabet gücü için güçlü bir sanayi yapısının şart olduğunu vurgulayan Bahçıvan, finansmana erişemeyen şirketlerin yatırım yapmasının, üretimini geliştirmesinin ve teknolojik dönüşümünü sürdürmesinin mümkün olmadığını belirtti.

Bahçıvan, sanayinin yalnızca uygun maliyetli krediye değil, aynı zamanda uzun vadeli sermayeye ve alternatif finansman kaynaklarına da ihtiyaç duyduğunu kaydetti. Sermaye piyasalarının daha etkin kullanılmasının önemine işaret eden Bahçıvan, kamu bankalarının bu süreçte öncü rol üstlenebileceğini söyledi.

Türk Eximbank kredilerinde yaşanan sorunlara da değinen Bahçıvan, özellikle günlük kredi limitlerinin yetersiz kaldığını belirterek limitlerin artırılması çağrısında bulundu. Firma başına 60 milyon liralık kullanım sınırının ihracatçıların finansmana erişimini aylarca geciktirebildiğini ifade eden Bahçıvan, bu durumun şirketleri daha yüksek maliyetli kaynaklara yönelttiğini söyledi.

Teminat mektubu uygulamalarının da sanayiciler üzerinde ilave yük oluşturduğunu belirten Bahçıvan, mevcut sistemin firmaların teminat kapasitelerini gereksiz şekilde tükettiğini dile getirdi.

Konuşmasında “Sanayiye sahip çıkmak, Türkiye’ye sahip çıkmaktır” vurgusu yapan Bahçıvan, üretim, yatırım ve ihracatın sürdürülebilmesi için sanayinin finansman sorunlarına yönelik somut ve hızlı adımlar atılması gerektiğini ifade etti.