İstanbul’da her iki kişiden biri kredi kartı borcunu tam ödeyemiyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İstanbul Planlama Ajansı (İPA) tarafından hazırlanan “İstanbul Barometresi Şubat 2026” bülteni, kentte yaşayanların ekonomik durumuna ilişkin dikkat çekici veriler ortaya koydu. Her ay yayımlanan raporda İstanbul’un sosyal, ekonomik ve gündelik yaşam dinamikleri analiz edilirken, şubat ayı araştırmasının önemli başlıklarından biri de kredi kartı borçları ve tüketim alışkanlıkları oldu.

Araştırma kapsamında katılımcılara yöneltilen sorular, özellikle kredi kartı borçları konusunda ciddi bir ödeme zorluğuna işaret ediyor. Bulgulara göre İstanbulluların önemli bir bölümü kredi kartı borçlarının tamamını kapatmakta zorlanıyor.

Araştırmaya göre katılımcıların yüzde 50,5’i şubat ayında kredi kartı borcunun tamamını ödeyemediğini ifade etti. Bu oran, kentte yaşayan her iki kişiden birinin borç ödeme konusunda sıkıntı yaşadığını gösteriyor.

KREDİ KARTI BORCUNDA DİKKAT ÇEKEN DAĞILIM

İPA’nın verilerine göre kredi kartı borçlarının ödeme şekillerinde farklı eğilimler görülüyor. Şubat ayında borcunun tamamını ödediğini belirtenlerin oranı yüzde 49,6 olarak ölçüldü.

Bunun yanında katılımcıların yüzde 28,8’i yalnızca asgari ödeme tutarını karşıladığını belirtirken, yüzde 7,5’i asgari tutarın üzerinde ancak borcun tamamından daha az ödeme yaptığını söyledi. Araştırmada yüzde 4,5’lik bir kesim asgari tutarın da altında ödeme yaptığını dile getirirken, yüzde 9,7’lik bir kesim ise kredi kartı borcuna hiçbir ödeme yapamadığını ifade etti.

Bu tablo, İstanbul’da kredi kartı kullanımının yüksek olduğunu ve hane bütçelerinin önemli bir kısmının borç ödemelerine ayrıldığını gösteriyor.

RAMAZAN AYINDA GIDA FİYATLARI GÜNDEMDE

Araştırmada ramazan ayına ilişkin tüketim ve fiyat algısını ölçen sorular da yer aldı. Katılımcıların önemli bir bölümü ramazan döneminde gıda fiyatlarının yükseldiğini düşünüyor.

Katılımcıların yüzde 67,5’i ramazan ayında gıda fiyatlarının arttığını dile getirdi. Bunun yanı sıra yüzde 46,3’lük bir kesim de ramazan ayında gıda harcamalarının belirgin şekilde yükseldiğini belirtti.

Fiyat artışını makul düzeyde bulanların oranı yüzde 13,5 olarak ölçülürken, yüzde 11,3’lük bir kesim fiyatlarda artış olmadığını söyledi. Katılımcıların yüzde 7,7’si ise bu konuda herhangi bir görüş belirtmedi.

TÜKETİM ALIŞKANLIKLARINDA GERİLEME

İstanbul Barometresi’nin tüketim alışkanlıklarını inceleyen bölümü, kentte tasarruf eğiliminin güçlendiğini gösteriyor. Özellikle zorunlu olmayan harcama kalemlerinde belirgin bir düşüş dikkat çekiyor.

Araştırmaya katılanların yüzde 57,6’sı son bir ay içinde dışarıda yeme-içme alışkanlıklarının azaldığını ifade etti. Benzer şekilde katılımcıların yüzde 51,9’u da giyim alışverişi harcamalarında gerileme yaşandığını belirtti.

Ekonomik belirsizlik, artan yaşam maliyetleri ve borç yükü, tüketicilerin harcama davranışlarında daha temkinli bir yaklaşım benimsemesine yol açıyor. İPA’nın yayımladığı veriler, İstanbul’da hane bütçelerinin giderek daha fazla temel ihtiyaçlara yöneldiğini ortaya koyuyor.