Kakao yağı krizine yerli çözüm! En çok ithalat yapılan ürün ve ülkeler

Dünya çapında 70 ülkede faaliyet gösteren Cargill, Türkiye’de nişasta bazlı şeker (NBŞ) üretimi ile tanınsa da son yıllarda cironun büyük kısmını bitkisel yağ üretiminden elde ediyor. Cargill Gıda Ortadoğu, Türkiye & Afrika Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Murat Tarakçıoğlu’nun ev sahipliğinde düzenlenen iftar programında şirketin büyüme stratejileri ve yeni yatırımları hakkında önemli bilgiler paylaşıldı.

YERLİ ÜRETİM: TURCAO KAKAO YAĞI EŞLENİĞİ

Cargill, dünya kakao ticaretindeki yüzde 25’lik payını korurken, Türkiye’de yerli üretime odaklanıyor. Balıkesir’deki Turyağ fabrikasında üretilen yerli kakao yağı eşleniği TurCao, ithal kakaoya alternatif olarak dikkat çekiyor. Shea bitkisinden üretilen TurCao’nun fiyatı, ton başına 5-6 bin dolar ile ithal kakao yağının 20 bin euroya varan maliyetine kıyasla oldukça avantajlı. Tablet çikolata, draje ve gofret gibi ürünlerde yüzde 100 uyumlu olan bu ürün, Türk üreticilere maliyet avantajı sağlıyor.

NBŞ GERİLERKEN YAĞ ÜRETİMİ ZİRVEDE

Cargill’in Türkiye’deki faaliyetlerinde NBŞ üretiminin payı yüzde 5’lere gerilerken, bitkisel yağlardan elde edilen gelir yüzde 40’a ulaştı. Şirket, endüstriyel yağ pazarında büyümeye odaklanırken, perakende sektörüne girmeyi şimdilik düşünmüyor. Ev dışı tüketim pazarına yönelik pastacılık, fırıncılık ve yemeklik yağlar üreten Cargill, gıda bileşenleri alanında kaplama yağları, süt endüstrisi yağları ve çikolata-şekerleme yağları gibi ürünlerle faaliyetlerini genişletiyor.

DİLOVASI’NDA ÖZEL ÜRÜNLER ÜRETİMİ

Cargill’in İzmit Dilovası’ndaki tesisinde yüzde 100 bitkisel hammadde kullanılarak emülgatörler, trafo yağları, sondaj yağları ve yağlayıcı esterler üretiliyor. Şirketin biyoendüstriyel ürünler iş birimi, dünya genelinde 1.750 kişilik bir ekiple yüksek performanslı özel ürünlere yönelik çalışmalar yürütüyor.

1000 ÇİFTÇİ 1000 BEREKET” PROGRAMIYLA VERİM ARTIŞI

Cargill’in 2019’da başlattığı “1000 Çiftçi 1000 Bereket” kurumsal sorumluluk programı kapsamında 27 ilde 7 bine yakın çiftçi desteklendi. Ayçiçek, kanola ve mısır tarımına odaklanan projede, bilimsel gübreleme ve doğru sulama teknikleriyle yüzde 24’e varan verim artışı sağlandı. Uydudan tarla sağlığı takibi ve dijital toprak analizleriyle çiftçilerin üretim süreçleri iyileştirildi.

TÜRKİYE’DEN YETENEK İHRACI

Türkiye’de Bursa, Kocaeli, Sakarya ve Balıkesir’deki dört tesisiyle faaliyet gösteren Cargill, 700 kişiye istihdam sağlıyor. Şirket yöneticileri, Türkiye’nin artık yetenek ihraç eden bir ülke konumuna geldiğini vurguladı. Dünya genelinde Cargill operasyonlarını yöneten Türk yöneticilerin sayısının arttığına dikkat çekildi.

KAKAO İTHALATI ÖNE ÇIKIYOR

Türkiye’nin en çok ithalat yaptığı ürünler arasında dane kakao (290,3 milyon dolar), kakao tozu (64,3 milyon dolar) ve kakao hamuru (40,4 milyon dolar) bulunuyor. Bu ürünlerin en fazla ithal edildiği ülkeler ise Kotdivuar, Hollanda ve Gana olarak sıralanıyor.