Mağara duvarları binlerce yıllık insan DNA’sını ortaya çıkardı

İspanya ve Portekiz’de yürütülen araştırmada, 11 mağaradan alınan 120 örnek incelendi. Analizler sonucunda 5 örnekte antik insan DNA’sı tespit edildi. Paleogenetik alanında bir ilk olarak değerlendirilen bulgular, mağaraları kullanan toplulukların genetik geçmişine ışık tutacak yeni veriler sundu.

Mağara duvarlarında antik insan DNA’sı bulundu

Uluslararası araştırma ekibi, İspanya ve Portekiz’deki 11 mağarada yer alan kaya sanatı panelleri ile doğal duvar yüzeylerinden toplam 120 örnek topladı. Basit çizgiler, el şablonları ve farklı kaya sanatı örneklerinin yer aldığı 24 panel üzerinde yapılan incelemelerde 5 örnekte insan DNA’sı belirlendi.

Araştırmacılar, antik DNA’nın mağara duvarlarına doğrudan temas, tükürük damlacıkları veya diğer biyolojik kalıntılar yoluyla geçtiğini tespit etti.

Genetik izler binlerce yıl korundu

Bilim insanları, bazı DNA örneklerinin zamanla oluşan kalsit tabakası sayesinde bozulmadan günümüze ulaştığını belirledi. Özellikle İspanya’daki Covarón Mağarası’ndan elde edilen DNA’nın, Batı Avrasya avcı-toplayıcı genetik grubuna ait modern insanlarla (Homo sapiens) bağlantılı olduğu ortaya çıktı.

Bu bulgu, mağaraları kullanan topluluklarla genetik izler arasında doğrudan ilişki kurulmasına olanak sağladı.

Yeni yöntem insanlık tarihine ışık tutacak

Araştırma, mağara resimlerini yapan kişileri doğrudan belirlemese de, bu alanlara kimlerin ulaştığını ve mağaraların hangi topluluklar tarafından kullanıldığını anlamaya katkı sağlıyor.

Araştırmacılar, mikro-invaziv örnekleme teknikleriyle daha fazla mağaranın inceleneceğini ve yöntemin geliştirilmesiyle antik göç yolları ile kültürel geçmişe ilişkin yeni verilere ulaşılmasının hedeflendiğini bildirdi.