Meksika enflasyonu beklentilerin altına geriledi
Meksika’da yıllık enflasyon haziran ayının ilk yarısında piyasa beklentilerinin altında gerçekleşti. Açıklanan veriler, ülke merkez bankasının faiz kararından bir gün önce fiyat baskılarında yavaşlamaya işaret etti.
Meksika’da yıllık enflasyon haziran ayının ilk yarısında yüzde 3,55’e gerileyerek piyasa beklentilerinin altında kaldı.
Meksika enflasyonunda sürpriz gerileme
Ulusal İstatistik Enstitüsü verilerine göre tüketici fiyatları haziranın ilk iki haftasında yıllık bazda yüzde 3,55 arttı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan beklentisi ise yüzde 3,72 seviyesindeydi.
Enflasyondaki yavaşlama, ülkede fiyat baskılarının kontrollü seyretmeye devam ettiğine işaret etti.
Çekirdek enflasyon yüzde 4,12 oldu
Gıda ve enerji gibi oynak kalemlerin hariç tutulduğu çekirdek enflasyon aynı dönemde yüzde 4,12 olarak ölçüldü. Bu veri, piyasanın yüzde 4,13’lük beklentisine yakın gerçekleşti.
Uçak biletleri, patates, avokado ve konut maliyetleri fiyat artışlarının öne çıktığı kalemler arasında yer aldı. Domates, yumurta ve biber fiyatlarında ise düşüş görüldü.
Çekirdek enflasyonun yüzde 4,12 seviyesine gerilemesi, fiyat baskılarındaki yavaşlamanın sürdüğüne işaret etti.
Faiz kararı öncesi gözler merkez bankasında
Piyasalar şimdi gözünü Meksika Merkez Bankası’nın (Banxico) faiz kararına çevirdi. Ekonomistler, politika faizinin yüzde 6,5 seviyesinde sabit bırakılmasını bekliyor.
Merkez Bankası Başkanı Victoria Rodriguez, mevcut faiz seviyesinin enflasyonu orta vadede yüzde 3 hedefine yaklaştırmak için uygun olduğunu belirtirken, zayıf iç talebin fiyat artışlarını sınırladığını ifade etti.
Banxico’nun enflasyonun 2027’nin ikinci çeyreğinde yüzde 3 hedefine ulaşmasını öngördüğü bildirildi.
Öte yandan banka, 2026 yılı büyüme tahminini zayıflayan yatırımlar nedeniyle yüzde 1,6’dan yüzde 1,1’e düşürmüştü.
