Merz’den AB’ye net mesaj: Avrupa yeni üyeler kabul etmeye hazır olmalı

Almanya Başbakanı Friedrich Merz, Avrupa Birliği’nin geleceği açısından genişleme politikasının yeniden güç kazanması gerektiğini belirterek, birliğin yeni üyeler kabul etmeye hazır olduğunu göstermesinin önemine dikkat çekti. Karadağ’ın Tivat kentinde düzenlenen ve Batı Balkan ülkelerinin liderlerini bir araya getiren zirvede konuşan Merz, Avrupa’nın bütünleşme sürecine güçlü destek verdi.

AB genişleme süreci yeniden hız kazandı

Rusya-Ukrayna savaşının ardından Avrupa Birliği’nin genişleme politikası yeniden ön plana çıkarken, Ukrayna başta olmak üzere Batı Balkan ülkelerinin üyelik hedefleri de daha fazla önem kazandı. AB yönetimi, genişlemenin hem siyasi istikrarı artıracağını hem de Avrupa’nın çevresindeki bölgelerde dış aktörlerin etkisini azaltacağını değerlendiriyor.

Merz, “Avrupa Birliği’nin büyüyebileceğini ve yeni üyeleri kabul etmeye hazır olduğunu açık şekilde göstermesi gerekiyor” mesajını verdi.

Batı Balkan ülkeleri üyelik için sırada

Arnavutluk, Bosna Hersek, Sırbistan, Karadağ, Kuzey Makedonya ve Kosova, Avrupa Birliği üyeliği için farklı aşamalarda müzakerelerini sürdürüyor. Ancak üyelik süreci; hukuk reformları, demokratik standartlar ve ekonomik kriterlerin karşılanmasını gerektiren uzun bir yol olarak öne çıkıyor.

Merz, son 13 yılda AB’nin yeni bir üye kabul etmemesinin yalnızca aday ülkelerden değil, aynı zamanda birliğin kendi yapısından kaynaklanan sorunları da ortaya koyduğunu ifade etti.

“Avrupa’nın bu bölgesinin Avrupa Birliği’nin geleceğinde yer aldığı konusunda hiçbir şüphe olmamalı” diyen Merz, genişleme vizyonunu net şekilde ortaya koydu.

Karadağ üyelik yarışında öne çıkıyor

Yaklaşık 630 bin nüfuslu Karadağ, Batı Balkanlar içerisinde üyelik sürecinde en ileri noktada bulunan ülke olarak gösteriliyor. Avrupa Birliği’nin 450 milyonluk nüfusu dikkate alındığında Karadağ’ın entegrasyonunun daha kolay gerçekleşebileceği belirtiliyor.

Bununla birlikte ülkede yargı reformları ve yolsuzlukla mücadele alanlarında tamamlanması gereken önemli adımlar bulunuyor. Karadağ’ın 2028 yılına kadar tam üyelik hedefi ise uzmanlar tarafından oldukça iddialı değerlendiriliyor.

Almanya ve Fransa’dan ara model önerisi

Zirve öncesinde Almanya ve Fransa, aday ülkelere tam üyelik öncesinde daha fazla entegrasyon imkânı sağlanmasını önerdi. Bu kapsamda aday ülkelerin bazı AB programlarına katılabilmesi ve tek pazardan daha fazla faydalanabilmesi planlanıyor.

Merz’in gündeme getirdiği “ortak üye” modeli ise özellikle Ukrayna’nın AB kurumlarına daha yakın hale gelmesini hedefliyor. Bu sistemde aday ülkeler toplantılara katılabilecek ancak oy hakkına sahip olmaya