Meteoroloji’den hafta sonu uyarısı: Yurt genelinde sağanak ve kar bekleniyor

Meteoroloji kaynaklarından derlenen son tahminlere göre yurt genelinde etkisini artıran ılık ve yağışlı hava sistemi, hafta sonuna doğru daha geniş alanlara yayılacak. Haftanın ilk bölümünde daha çok batı ve güney kesimlerde görülen yağışlar, ilerleyen günlerde doğu bölgeler dahil olmak üzere ülke çapında hissedilecek. Özellikle kıyı şeridinde sağanak geçişleri sıklaşırken, iç kesimlerde bulutluluk ve aralıklı yağmur öne çıkıyor.

Hafta sonu itibarıyla yağışların Türkiye’nin tamamına yayılması bekleniyor. Bu durum, ulaşımda aksamalar ve yerel su baskınları riskini de beraberinde getirebilir. Uzmanlar, kuvvetli yağış uyarısı yapılan bölgelerde yaşayan vatandaşların tedbirli olmasını öneriyor.

SICAKLIKLARDA DÜŞÜŞ KAPIDA

Hafta boyunca güney yönlü rüzgarların etkisiyle mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları, hafta sonuna doğru belirgin bir gerileme yaşayacak. Özellikle iç bölgelerde termometrelerde 4 ila 5 derecelik düşüş öngörülüyor. Bu değişimle birlikte yağış türünde de farklılaşma bekleniyor.

Sıcaklıkların düşmesiyle iç kesimlerde yağmurun yerini karla karışık yağmur ve kara bırakması öngörülüyor. Yüksek rakımlı alanlarda ise kar yağışının daha etkili olabileceği belirtiliyor.

KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI YAPILAN BÖLGELER

Kıyı Ege ve Akdeniz hattında gök gürültülü sağanakların zaman zaman kuvvetli olacağı tahmin ediliyor. Bu bölgelerde kısa süreli ancak yoğun yağış geçişleri yaşanabilir. Batı Karadeniz’de de yağmurun aralıklarla etkili olması beklenirken, Doğu Anadolu’da kar yağışı ağırlık kazanıyor.

Batı ve güney bölgelerde yer yer kuvvetli sağanaklar görülecek. Ani sel, su baskını ve yıldırım riskine karşı dikkatli olunması gerektiği vurgulanıyor.

KAYAK MERKEZLERİNDE KAR DURUMU

Yüksek kesimlerdeki kar örtüsü, özellikle kayak turizmi açısından sevindirici seviyelerde bulunuyor. Doğu Anadolu ve Karadeniz’in yüksek noktalarında kar kalınlıkları dikkat çekici düzeyde. Erzurum Palandöken’de yaklaşık 2 metreye yaklaşan kar örtüsü bulunurken, Bolu Kartalkaya’da 180 santimetre civarında kar ölçülüyor. Erciyes’te ise 120–130 santimetre aralığında kar kalınlığı devam ediyor.

ÜÇ BÜYÜKŞEHİRDE HAVA NASIL OLACAK?

İstanbul: Hafta boyunca aralıklı yağmur geçişleri görülecek. Hafta sonuna doğru sıcaklıkların 6 dereceye kadar düşmesi bekleniyor.
Ankara: Orta kuvvette yağışlar sürecek, hafta sonu yağışın şiddeti artabilir. Sıcaklık düşüşüyle karla karışık yağmur ihtimali var.
İzmir: Gök gürültülü sağanaklar aralıklarla etkili olacak. Hava sıcaklıkları 15–17 derece bandında seyredecek.