MOODY’S: 2021 YILI İÇİN ÜLKE KREDİ DEĞERLİLİĞİ GÖRÜNÜMLERİ NEGATİF
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s tarafından hazırlanan raporda, 2021 yılı için ülke kredi değerliliği görünümlerinin negatif olduğu belirtildi.
Kuruluşun değerlendirmesinde negatif görünümün gelecek 12-18 ayda ülke kredi koşullarını belirleyecek temel şartları yansıttığı ifade edildi. “Pandemi ve hükümetlerin aldıkları tedbirler 2021 ve sonrasında da devam edecek ekonomik, mali ve toplumsal şoklara neden oldu” ifadeleri kullanıldı.
Raporda, yakın vadede süreçten en fazla etkilenecek olan ülkelerin notları düşük olanlar olduğu kaydedildi. Orta vadede ise krizin büyüttüğü mali sorunlar nedeniyle derecelendirilen ülkelerin genel zorluklar yaşamalarının mümkün olduğunun altı çizildi.
Moody’s, 2020 yılında 09 Kasım itibarıyla 108 kez ülke notu kararı alındığını bunların 65’inin negatif olduğunu belirtti. 2019 yılında ise alınan kararların %20’si negatifti. Bu yılki 65 negatif not kararının 43’ünün pandemi bağlantılı olduğu vurgulanan raporda, bu kararların 33 ülkeyi etkilediği yorumunda bulunuldu.
Değerlendirmede küresel ekonominin bu yıl %4 daralmasının ardından gelecek yıl %5 büyüme göstereceği tahmini yapıldı. Bununla birlikte pandeminin belirsizliği ve bağlantılı olarak ekonomik hasarın uzun vadeli etkileri nedeniyle risklerin aşağı yönlü olduğu kaydedildi.
Daha fazla riskin ise bilanço resesyonundan kaynaklanacağı ve bunun da şirketlerin yatırım ya da harcama yapmak yerine borç ödemeye yönlenmeleri anlamına geleceği ifade edildi. Moody’s, bu kapsamda, “Bu riskin en fazla olduğu ülkeler banka dışı özel sektörün yüksek borçlu olduğu ve hükümetlerin mali sıkışıklığı bulunan ülkeler. Bu doğrultuda Türkiye şirket borçluluklarının kur ve vade uyumsuzlukları dikkate alındığında özellikle kırılgan görünüyor.
Daha az ölçekte bu kapsamda yer alan ülkeler İtalya ve Tayland” yorumunda bulundu.