NATO ülkelerine Türk üretimi geliyor: ROKETSAN ortak üretim için hazır
ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci, Türkiye’nin güçlü savunma sanayisi altyapısı ve tedarik zinciriyle NATO ülkelerinin ihtiyaçlarını karşılayabilecek kapasiteye sahip olduğunu belirterek, Avrupa ile ortak üretim modellerinin hayata geçirilmesi halinde savunma sanayisi ihracatının 10 milyar dolardan 15-20 milyar dolar seviyesine çıkabileceğini söyledi. İkinci, TAYFUN füze ailesine yönelik uluslararası ilginin de hızla arttığını ifade etti.
ROKETSAN NATO ile ortak üretim fırsatlarını değerlendirdi
36. NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi kapsamında Ankara’da düzenlenen NATO Savunma Sanayii Forumu’nda Anadolu Ajansı’na açıklamalarda bulunan Murat İkinci, zirvenin yalnızca siyasi temaslar açısından değil, savunma sanayisi şirketleri arasındaki iş birlikleri bakımından da önemli fırsatlar sunduğunu belirtti.
İkinci, Avrupa’daki savunma şirketleriyle mühimmat sistemleri, akıllı mühimmatlar, füze teknolojileri ve insansız sistemler alanında çok sayıda görüşme gerçekleştirdiklerini ifade ederek, Türkiye’nin üretim kapasitesinin NATO ülkelerinin tedarik ihtiyaçlarına önemli katkı sağlayabileceğini söyledi.
İkinci, Avrupa ile ortak üretim modelinin hayata geçirilmesi halinde Türkiye’nin savunma sanayisi ihracatının kısa sürede 15-20 milyar dolar seviyesine ulaşabileceğini açıkladı.
Türkiye’nin güçlü üretim altyapısı sayesinde NATO ülkelerinin artan savunma ihtiyaçlarının daha hızlı karşılanabileceğini belirten İkinci, forum kapsamında birçok iş birliği görüşmesinin imza aşamasına geldiğini dile getirdi.
TAYFUN füze ailesine uluslararası ilgi artıyor
Murat İkinci, NATO’nun caydırıcılık kabiliyetlerinde uzun menzilli vurucu sistemlerin önemli yer tuttuğunu belirterek, TAYFUN füze ailesinin bu alandaki en önemli projelerden biri olduğunu söyledi.
Karadeniz’de gerçekleştirilen son testte TAYFUN’un hareketli deniz hedeflerini arayıcı başlığıyla tespit edip vurabilecek yeni kabiliyetini başarıyla gösterdiğini aktaran İkinci, hipersonik özelliklere sahip sistemin sürekli geliştirildiğini ifade etti.
TAYFUN Blok 1, Blok 2 ve Blok 3 üretimlerinin devam ettiğini belirten İkinci, geliştirme çalışmalarının Blok 4 ile sürdürüleceğini kaydetti.
İkinci, NATO ülkelerinin TAYFUN füze ailesine yoğun ilgi gösterdiğini ve bu alanda ortak geliştirme ile teknoloji iş birliği seçeneklerinin kapsamlı şekilde değerlendirildiğini söyledi.
Türkiye’nin tedarik zinciri öne çıkıyor
Türkiye’nin savunma sanayisinde önemli bir üretim ekosistemine sahip olduğunu vurgulayan İkinci, sektörde faaliyet gösteren 3 bin 500’den fazla şirket bulunduğunu, bunların yaklaşık 2 bininin aktif olarak savunma sanayisine üretim yaptığını ifade etti.
Bu üretim altyapısının Avrupa’da benzer ölçekte bulunmadığını belirten İkinci, Türkiye’nin mevcut kapasitesini NATO ülkelerinin ihtiyaçları doğrultusunda kullanmaya hazır olduğunu söyledi.
ROKETSAN’ın balistik füze, hava savunma sistemleri, tanksavar füzeleri, akıllı mühimmatlar ve drone teknolojilerine yönelik üretim kapasitesini artırarak sürdürdüğünü aktaran İkinci, NATO’nun hem kısa vadeli ihtiyaçlarına hem de uzun vadeli teknoloji projelerine katkı sağlayabilecek konumda olduklarını ifade etti.
