Okul Müdürü olmak isteyen öğretmenler EKYS’de yarıştı

Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde görev yapan öğretmenlerin okul yöneticiliğine atanabilmesi için düzenlenen 2026 Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumlarına Yönetici Seçme Sınavı (2026-MEB-EKYS), Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından Türkiye genelinde eş zamanlı olarak gerçekleştirildi. Müdür ve müdür yardımcılığı görevlerine atanmak isteyen binlerce öğretmen, sınav merkezlerinde ter döktü.

Türkiye’nin farklı bölgelerinde organize edilen sınav, geniş bir organizasyonla yürütüldü. ÖSYM koordinasyonunda gerçekleştirilen sınav, çok sayıda il ve merkezde aynı anda uygulanarak adayların yönetici kadrolarına geçiş sürecinde önemli bir aşama olarak dikkat çekti.

TÜRKİYE GENELİNDE GENİŞ KATILIM

Sınav, Türkiye genelinde 50 ilde yer alan 52 sınav merkezinde, toplam 133 bina ve 1875 sınav salonunda gerçekleştirildi. Adaylar sınav sabahı erken saatlerde merkezlere gelerek kimlik kontrollerinden geçirildi ve salonlara alındı.

Sınav saat 10.15’te başladı ve adaylar saat 10.00’dan sonra sınav binalarına alınmadı. Bu nedenle geç kalan adaylar sınav hakkını kaybetmemek için sınav merkezlerine erken saatlerde ulaşmaya özen gösterdi.

51 BİNİ AŞKIN ADAY YÖNETİCİLİK İÇİN YARIŞTI

Milli Eğitim Bakanlığı kadrolarında öğretmen olarak görev yapan çok sayıda aday, okul yöneticiliğine geçiş için EKYS’ye başvurdu. Sınava olan yoğun ilgi, eğitim camiasında yöneticilik kadrolarına yönelik talebin yüksek olduğunu bir kez daha ortaya koydu.

Toplam 51 bin 324 öğretmen adayının başvurduğu sınavda katılımcılara 80 çoktan seçmeli soru yöneltildi. Adaylara soruları yanıtlamaları için 150 dakikalık süre verildi.

Sınav soruları; eğitim bilimleri, mevzuat bilgisi, yönetim becerileri ve genel kültür gibi yöneticilik görevinde gerekli görülen alanları kapsayan içeriklerden oluştu.

KİMLİK SORUNU OLAN ADAYLAR İÇİN NÜFUS MÜDÜRLÜKLERİ AÇIK TUTULDU

Sınav günü kimlik belgesiyle ilgili sorun yaşayabilecek adaylar için de önlem alındı. Nüfus cüzdanı bulunmayan ya da kimliğinde fotoğraf veya T.C. kimlik numarası bulunmayan adayların mağdur olmaması amacıyla il ve ilçe nüfus müdürlükleri sınav sabahı hizmet verdi.

Bu uygulama sayesinde kimlik problemi yaşayan adayların sınava katılımı kolaylaştırıldı.

SINAV SONUÇLARI NİSAN AYINDA AÇIKLANACAK

Sınavın tamamlanmasının ardından adaylar sonuç tarihine odaklandı. ÖSYM tarafından yapılan açıklamaya göre değerlendirme süreci hızlı şekilde tamamlanacak.

2026-MEB-EKYS sonuçlarının 9 Nisan tarihinde ilan edilmesi bekleniyor. Sonuçların açıklanmasının ardından başarılı adaylar, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülecek yönetici görevlendirme sürecine dahil olacak.