Orta Doğu’da özel jet trafiği İran savaşıyla geriledi

İran savaşı, Orta Doğu’daki iş dünyası ve özel havacılık faaliyetlerini de olumsuz etkiledi. WINGX Advance verilerine göre, savaşın başladığı 28 Şubat ile 28 Haziran 2026 tarihleri arasında bölgedeki özel jet kalkışları geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 30 azalarak 21 bin 529’dan 15 bin 171’e geriledi.

Uzmanlar, bölgedeki jeopolitik belirsizlik sona ermeden özel havacılık trafiğinde güçlü bir toparlanma beklemediklerini belirtiyor.

Özel jet uçuşları savaşla geriledi

İran merkezli çatışmaların ardından Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Kuveyt’e yönelik füze saldırıları hava ulaşımını doğrudan etkiledi. Çok sayıda ülkenin hava sahasını geçici olarak kapatması nedeniyle ticari hava yolu şirketleri kapasite azaltırken, özel jet operasyonlarında da belirgin düşüş yaşandı.

Orta Doğu, küresel özel jet filosunun yalnızca yüzde 3’üne ev sahipliği yapmasına rağmen, geçen yıl dünya genelindeki özel jet uçuşlarının yaklaşık yüzde 14’ü bölgede gerçekleştirildi.

Havacılık sektöründe belirsizlik sürüyor

Sektör temsilcileri, özel jet talebindeki toparlanmanın yüksek gelir grubundaki yatırımcıların ve iş insanlarının bölgeye dönüş hızına bağlı olacağını ifade ediyor. Bombardier ile Gulfstream’in çatı şirketi General Dynamics de Orta Doğu’daki siparişlerin jeopolitik riskler nedeniyle yavaşladığını açıkladı.

Buna karşın şirketler, ABD pazarındaki güçlü talep sayesinde küresel satışların genel olarak yüksek seviyesini koruduğunu bildirdi.