Orta Doğu’daki savaş ve petrol fiyatlarındaki artış Asya’da havayolu hisselerini düşürdü
ABD, İsrail ve İran arasındaki savaşın tırmanması ve petrol fiyatlarının %20 artarak Temmuz 2022’den bu yana en yüksek seviyeye çıkması, pazartesi günü Asya’da havayolu hisselerini sert şekilde aşağı çekti.
Bölgedeki kapalı hava sahaları nedeniyle yolcular Orta Doğu’dan kaçış için yüksek bedeller öderken, özel jetlere yönelim arttı. 28 Şubat-8 Mart arasında Orta Doğu’ya yönelik 37.000’den fazla uçuş iptal edildi.
Savaşın etkisiyle petrol fiyatları Pazartesi günü erken işlemlerde %20 yükselerek Temmuz 2022’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Artan arz endişeleri ve sevkiyatlarda yaşanabilecek uzun süreli aksama korkusu fiyatlardaki yükselişi hızlandırdı.
Artan maliyetler havayolu hisselerinde sert düşüşlere yol açtı. Qantas Airways, Air New Zealand, Cathay Pacific, Japan Airlines, Korean Air Lines ile China Southern ve China Eastern hisseleri Pazartesi günü %4 ile %10’un üzerinde geriledi.
Havayolu şirketlerinde yakıt giderleri iş gücünden sonra en büyük maliyet kalemini oluşturuyor ve operasyonel giderlerin yaklaşık beşte biri ile dörtte biri arasında pay alıyor. Sektör temsilcileri, petrol fiyatlarındaki %20’lik artışın jet yakıtı maliyetlerini daha da hızlı yükselttiğini ve kapalı hava sahaları nedeniyle uzayan uçuş sürelerinin operasyon maliyetlerini artırdığını belirtiyor.
